Az MNO korábban beszámolt róla, hogy a somogyi közgyűlésben a tavaly előtti októberi választáson három mandátumot szerző Somogyért Egyesület (SE) egyik képviselője, Ormai István nagyatádi polgármester szeptember 12-én kilépett az egyesületből. Az SE elnöke, Gyenesei István, úgy véli, hogy ezzel a lépéssel Ormai lemondott a Somogyért Egyesület képviselői mandátumáról, és a volt önkormányzati miniszter bejelentette a civil szervezet mandátumigényét.

Gyenesei szeptemberben előbb a területi választási bizottsághoz, majd annak elutasító határozata után az OVB-hez fordult. A beadványhoz csatolt egy lemondó nyilatkozatot, amelyen Ormai István egyesületből való kilépésének dátuma – 2011. szeptember 12. – és aláírása szerepelt.

Ormai István a területi választási bizottsággal (tvb) azt közölte: nem mond le, függetlenként továbbra is a közgyűlés tagja marad. A lemondásáról szóló nyilatkozatot hamisnak nevezte, hozzátéve, hogy annak tartalma a szándékával nem egyezik meg, a beadványban szereplő lemondó nyilatkozatot szeptember 12-én bizonyosan nem írta alá, a dátumot pedig nem ő írta rá. Nagyatád polgármestere korábban azt elismerte, hogy aláírta az egyesület elnöke által említett lemondó nyilatkozatot még 2010 októberében, de mint mondta, ezt presszió hatására tette, ezért az idén szeptemberre dátumozott nyilatkozat hitelességét vitatja.

A területi választási bizottság ezután arról határozott: a rendőrségnek kell kiderítenie, történt-e jogszabálysértés az ellentmondó nyilatkozatok kapcsán. Néhány nappal később Gyenesei lényegében elismerte, hogy utólag érvényesítették Ormai megyei képviselői mandátumáról szóló lemondó nyilatkozatát. Arról viszont nem beszélt, hogy a biankó dokumentumra ki írta rá a dátumot.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nevében Németh-Kész Mónika elmondta, hogy „a büntetőeljárás továbbra is folyamatban van, bővebb információt azonban nem áll módomban az üggyel kapcsolatban kiadni” – olvasható a Magyar Nemzetben.

Forrás: Magyar Nemzet

A Somogyért Egyesület a hírre reagálva közleményt jutattott el a Kaposponthoz:

A Magyar Nemzet a mai napon, mint hírforrás, információt közölt Gyenesei Istvánnak, a Somogyért Egyesület elnökének gyanúsítottként történt meghallgatásáról.
Az ismert ügy során Gyenesei Istvánt már öt héttel  ezelőtt ( december 1-én) hallgatta ki az eljáró Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság.
A gyanúsítás ellen azonnal panasszal élt, mivel mint a Somogyért Egyesület elnöke  (a tanúvallomások és a csatolt dokumentumok szerint is ) teljesen jogszerűen és jóhiszeműen járt el.
A tanúvallomások is bebizonyították, hogy Ormai István az eredeti nyilatkozatát 2011. augusztus végén saját kezű írásával kiegészítve, önként mondott le a megyei közgyűlési tagságáról. Ugyanakkor hiteles jegyzőkönyv bizonyítja, hogy annak érvényesítésére, konkrétan a dátum  ráírására személyesen hatalmazta fel az elnökséget. Bár megtehette volna, de ezt sem szóban, sem írásban az érvényesítő elnökségi ülésig nem vonta vissza.
A Területi Választási Bizottsághoz történő eljuttatásával pedig (szintén saját kézírásával) megbízta az egyesület titkárát.
A mai napon történt újabb tanúkihallgatás  során bebizonyosodott, hogy a dátumot az elnökségi döntést követően az egyesület egyik alelnöke, külön utasítás nélkül, öntevékenyen írta rá a lemondó nyilatkozatra.
Maga a gyanúsítás is bagatell, mivel mindössze magánokirat hamisítás vétségét rója fel, amiben Gyenesei István személyes érintettsége közvetve sem több, mint az egyesület bármely elnökségi tagjának, aki a döntésthozó elnökségi ülésen részt vett.
A Somogyért Egyesület és elnöke, további nyilatkozatot az ügy lezárásáig nem kíván tenni.
Kaposvár, 2012. január 4.
Zana István,
a Somogyért Egyesület sajtóreferense

Címkék: panasszal, élt, István, választás, Gyenesei, politika