Többen azonban attól tartanak attól, hogy a hivatalos ügyeket a jövőben nehezebb lesz majd elintézni.

Kaposvári utcakép a ’60-as évekből. Akkor még a megyeszékhely volt Somogy egyetlen városa. A hetvenes években Siófok, Marcali Nagyatád és Barcs kapta meg ezt a címet. Most pedig már 16 helység tartozik a legrangosabb települések közé. Köztük négyben még a 3 ezer főt sem éri el a lakosság. A kormány a jövőben 5 ezer lakoshoz kötné a címet. Ekkora község nincs a megyében. A közigazgatás átalakítási tervei között szerepel, hogy csak azokon a településeken lehet önálló önkormányzat, amelyekben legalább 2 ezren élnek. A községek közül csak hétben élnek többen. A tervek szerint a többieknek össze kell fogniuk. Néhány település már közös hivatalt alakított. Ilyen például a 650 lelkes Magyaregres, amely Jutához csatlakozott.  

"Régi vágyunk volt már, hogy egy ügyintéző folyamatosan 8-tól 4-ig  itt legyen a településen és szeretnénk olyan jegyzővel dolgozni, aki egyaránt ért valamennyit a pénzügyekhez, adóügyekhez, igazgatáshoz, építésügyhöz, segíti az én munkámat és még választáskor pártatlanul dolgozik" - mondta Magyaregres polgármestere, Bók László.

Eddig Somogyaszalóval voltak körjegyzőségben. A működéshez több mint 10 millió forintot adtak át. Jutával együttműködve ez hét és fél millióra csökken.


Juta a rendszerváltozás óta működtet önálló önkormányzatot. A polgármester támogatja az átalakuló közigazgatási terveket.

A jutai polgármester, Hivatal Nándorné elmondta: "A legnagyobb előnye a közös hivatalok létrehozásának úgy gondolom, hogy a spórolás, a költségtakarékosság, amit már ideje lett volna nagyon régen megtenni."

Korábban felvetődött, hogy az átalakítás után az embereknek sokat kell majd utazniuk, hogy elintézhessék hivatalos ügyeiket. Az egyik önkormányzati szervezet elnöke azt mondja, mára tisztázódott ez a kérdés is.  

Egy-egy napot a körjegyző minden településen kint kell, hogy töltsön. Úgy kell megszerveznie a munkát, hogy az ott élő emberek ne utazzanak be a körjegyzőség központját jelentő településre - tájékoztatott a települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő.

A jövőben megszüntetnék a nagyközség címet is. A városokat pedig két csoportba osztanák. A régi járások visszaállításával járásszékhely-város rangot kapnának a központi települések, és valószínűleg igazgatási központként működnének.

Címkék: formálódik, járás, közigazgatás, átalakul, politika, önkormányzat