- Csendes beszédet fogok ma mondani. Október 23-a előestéjén, 1956-tal kezdve, ami a népi progresszív hagyományok betetőződése – kezdte szombati szónoklatát Gyurcsány, „a végén meghasonlott ünnepnek” nevezve '56-ot. - A jobboldal mai képviselői Nagy Imrét elhallgatva csak Mindszentyt hangsúlyozzák, satírozzák Nagy Imrét – folytatta. „Magyarország polgáraihoz” fordulva azt kérte, éljék bele magukat Nagy Imre helyzetébe a kisfogház börténben. - Hajtsuk meg fejünket '56 nehéz harcaiban elhunytak, majd az azt követő időszakban megnyomorítottak emléke előtt.

Ezután gyorsan áttért az Orbán-kormány ostorozására. A bukott kormányfő jelenleg az „önkény fojtogató levegőjét érzi”, s illegitimnek tartja „Orbán rendszerét”. - Illegitimnek tekintjük az Orbán egypárti alkotmánya alapján kinevezett állami vezetőket. A legfőbb ügyészt, az alkotmánybírákat, az ÁSZ elnökét és folytathatnám a sort. Szemükbe nézve azt mondanám, „egyetlen párt hatalomittas elnökét szolgáljátok”.

Szerinte Orbán Viktor „silány szellemi színvonalon kapaszkodik a kétharmadba, zárójelbe téve, megtaposva '89 szellemi örökségét”. Tart tőle, hogy „a Kossuth téren helyreállítják a '44-es állapotokat”. - Mi előre akarunk menni, és nem vissza – hangoztatta Gyurcsány Ferenc. Trianonról is elmondta a véleményét: „egy úri politika következményeként szakadt Magyarországra”. De Trianonnál is nagyobb gondnak nevezte a „kisstílű keresztény politizálást”, ami meglátása szerint ma súlyként nehezedik ránk.

- Meg fogunk küzdeni Orbán Viktorral, és biztosak vagyunk benne, hogy győzünk – mondta a megfázástól elcsukló hangon a volt kormányfő. Rögtön ezután a lényegre tért: „Adtunk még egy esélyt a hozzánk legközelebb álló pártnak. A legnagyobb baloldali pártnál jobb párt kell. A demokratikus sokaság egy átfogó mozgalomért kiált. Sokat érveltünk, sokat küzdöttünk, nem sikerült. Kell valamit mondanom önöknek! Nekünk nagyon sok barátunk van az MSZP-ben. Ennek a pártnak a támogatásával kormányfő voltam. Ezekben a percekben véget ér a párttagságom. Ha egyszer úgy döntünk, hogy elmegyünk, az a dolgunk, hogy vigyázzunk a maradókra. Ma utoljára mondok kritikus szavakat az MSZP-re. Versenyben leszünk, sok sikert kívánunk egymásnak. Ha majd bántani fognak minket volt párttársaink, ezekre a sértésekre nem válaszolunk. Hogy a Magyar Szocialista Pártból egy új párt legyen, abban kudarcot vallottunk.”

Gyurcsány Ferenc bejelentette: „létrehozunk egy új, polgári, nyugatos, balközép pártot”. Az új párt neve: Demokratikus Koalíció.

Forrás: MNO, hirtv.hu

 

Címkék: pártban, Gyurcsány, párt, ferenc, új, MSZP, politika