A Legfelsőbb Bíróság közleményében azt írja: a megtámadott határozatot - a jogi indokolás megváltoztatásával - helybenhagyta; álláspontja szerint a felülvizsgálati kérelem nem volt alapos.

Mint arról a Kapospont korábban beszámolt: Gyenesei István, a civil szervezet elnöke szeptemberben előbb a területi választási bizottsághoz, majd annak elutasító határozata után az OVB-hez fordult, bejelentve a Somogyért Egyesület mandátumigényét.

A somogyi közgyűlésben a tavaly októberi választáson három mandátumot szerző civil szervezet egyik képviselője, Ormai István nagyatádi polgármester ugyanis szeptember 12-én kilépett az egyesületből, s a szervezet elnöke szerint ez egyúttal azt is jelentette, hogy lemondott a Somogyért képviselői mandátumáról. A beadványhoz csatolt lemondó nyilatkozaton Ormai István egyesületből való kilépésének dátuma - 2011. szeptember 12. - és aláírása szerepelt.

Ormai István a területi választási bizottsággal (tvb) azt közölte: nem mond le, függetlenként továbbra is a közgyűlés tagja marad. A lemondásáról szóló nyilatkozatot hamisnak nevezte, hozzátéve, hogy annak tartalma a szándékával nem egyezik meg, a beadványban szereplő lemondó nyilatkozatot szeptember 12-én bizonyosan nem írta alá, a dátumot pedig arra nem ő írta rá. Nagyatád polgármestere az MTI-nek korábban azt elismerte, hogy aláírta az egyesület elnöke által említett lemondó nyilatkozatot még 2010 októberében, de - mint mondta - ezt presszió hatására tette, ezért az idén szeptemberre dátumozott nyilatkozat hitelességét vitatja.

Az LB-hez benyújtott felülvizsgálati kérelemben a Somogyért Egyesület az OVB határozatának a megváltoztatását és Ormai István mandátuma megszűnésének megállapítását, valamint az új mandátum hitelesítését kérte. Arra hivatkozott: Ormai István szabályos lemondó nyilatkozatot juttatott el a közgyűlés elnökéhez és ebben az eljárásban meghatalmazással és megbízással rendelkező Somogyért Egyesület közvetítői szerepet töltött be. Ormai István írásban bízta meg az egyesületet azzal, hogy a lemondó - dátumot nem tartalmazó - nyilatkozatot a címzettnek továbbítsa, s az egyesület ennek megfelelően járt el - fogalmazta meg álláspontját a felülvizsgálatot kérelmező civil szervezet.

Az LB álláspontja szerint a felülvizsgálati kérelem nem volt alapos. Az OVB határozatát helybenhagyó végzés indoklásában az LB arra hivatkozik, hogy a Somogyért Egyesület a mandátumkiadására irányuló kérelméhez csatolt nyilatkozatot nem a törvényben előírt címzetthez, azaz a közgyűlés elnökéhez juttatta el, hanem az ebben illetéktelen tvb-hez. Tekintettel erre "szükségtelen volt" annak vizsgálata is, hogy Ormai István nyilatkozatát ki, mikor és milyen módon látta el keltezéssel. A bíróság egyúttal megjegyzi, hogy "ezzel kapcsolatosan az érintettek által előadott körülmények magából a nyilatkozatból nem tűntek ki".

"A fentiekre figyelemmel az OVB helyes jogi álláspontra helyezkedett, amikor azt mondta ki, hogy a közgyűlési mandátum megüresedése nem állapítható meg, ezért a mandátum kiadásának sincs helye" - olvasható az LB közleményében.

A Legfelsőbb Bíróság által helybenhagyott OVB-határozat szerint Ormai István függetlenként a testület tagja maradhat. A végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Címkék: felülvizsgálati, Ormai, Somogyért, kérelem, István, politika