Az átvétellel kapcsolatban még sok a bizonytalanság, több ellenzéki képviselő is megfogalmazta kételyeit.

"Mondhatnám azt, hogy szégyellje magát, de úgyse teszi, mert az ingerküszöbe teljesen máshol van" - mondta Csorba Ottó, képviselő, Fidesz. "Őrizze meg a méltóságát, én Önt nem sértettem, miután nem először teszi meg, kérem nagyon szépen a közgyűlés tagjait ne sértegesse" - mondta Jakó Gergely, alelnök, Somogy Megyei Közgyűlés. A fideszes politikusok Gyenesei István felszólalásaira reagáltak, aki a megyei elnököt bírálta. A Somogyért elnöke szerint Gelencsér Attila testületi felhatalmazás nélkül írt alá egy történelmi szerződést és arra csak utólag itt, a közgyűlésen kérte a képviselők engedélyét. Ő ezért nem is szavazott. "Az ide vonatkozó törvények sehol sincsenek, hatalmas a bizonytalanság, vakrepülés ez" - mondta Gyenesei István, képviselő, Somogyért Egyesület.

Más képviselőt is zavart, hogy sok kérdés nyitott maradt még az átadással kapcsolatban. "Ha átveszi a megyétől az intézményeket az állam, akkor velük mi lesz? Hol van az megírva, nem kell 20 évre, de legalább annyit, hogy jó, a ti munkahelyetek biztos" - mondta Ander Balázs, képviselő, Jobbik. Feigli Ferenc szocialista képviselő állami forráshiánytól tart. "A kormány képes lesz arra, hogy beletegyen annyi forrást az intézményekbe, amennyi forrásból magasabb szinten működtethető, mint jelenleg?" - kérdezte Feigli Ferenc, képviselő, MSZP. Az átszervezés csaknem négyezer dolgozót érint. Az állam 50 intézményt vesz át  jövőre. A megyei önkormányzat elnöke szerint mindenki jobban jár majd az új rendszerrel. "Azt mondja visszaveszi a feladatot és a vagyont is, megpróbálja állami koordinációban, központosított beszerzésekkel olcsóbban, hatékonyabban és ami a legfontosabb, az ellátott emberek számára magasabb színvonalon ellátni" - mondta Gelencsér Attila, elnök, Somogy Megyei Közgyűlés.

A jövőben a megyei önkormányzat feladata csak a területfejlesztés és a területrendezés lesz. 82 dolgozójából ezért csak 40-et foglalkoztat tovább. A képviselők megszavazták az újabb hitelfelvételt is. Ebből fedezik majd a megye idei közüzemi tartozásait és a kórházfelújítás 10 százalékos idén esedékes önrészét. Jövőre azonban ezt a tartozást is átvállalja az állam.

Címkék: rendkívüli, megye, önkormányzat, közgyűlés, politika