Gelencsér Attila szerint a fenntartóváltozásból semmit nem vesznek majd észre a megyei önkormányzat dolgozói. Somogy viszont igen. Az intézményekkel együtt a megye 10 milliárdos adóssága is az államé lesz.

Január elsejétől már állami fenntartás alatt működik a mintegy 50 megyei oktatási, szociális és egyéb feladat-ellátási hely. Az itt dolgozó 4 ezer ember munkájára az átadás után is szükség van, mondta Gelencsér Attila. A dolgozók nagyjából annyit vesznek észre belőle, hogy talán nagyobb lesz még a biztonságuk még a jelenleginél is. Nagyon egyszerű oka van, az állam minden önkormányzatnál jobb adós és jobb fizető - tette hozzá a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

A kórház 1200 dolgozója az egészségügyi államtitkárság alá kerül. Juhász Tibor megyei kormánymegbízott elmondta, a fennmaradó 2800 embernek pedig a megyei kormányhivatal lesz a munkáltatója.  

Én úgy gondolom, hogy nekünk elsődlegesen az a feladatunk, hogy a kormány elképzelései szerint biztosítsuk azokat a feltételeket, amik az intézmények működéséhez szükségeltetnek, hogy a tanítással kapcsolatos színvonalat biztosítani tudjuk - mondta a megyei kormánymegbízott, Juhász Tibor. Kiemelte: a tulajdonosváltással az intézmények költségvetése nem csökken. Sőt, még az is előfordulhat, hogy az eddiginél több pénz jut a működtetésre.

Címkék: Gelencsér, állami, önkormányzat, somogy megye, somogy, politika