Az Országgyűlés hétfőn lefolytatta a kulturális örökség védelméről szóló törvénymódosítás, illetve a magyar nyelv napjára vonatkozó törvényjavaslat részletes vitáját.

Előbbi előterjesztéshez kapcsolódóan Móring József Attila (KDNP) azt kezdeményezte, hogy Mohács és Ópusztaszer mellett Somogyvár is emelkedhessen a nemzeti emlékhelyek sorába, hiszen - mint mondta - ez a település volt az ősi pogány és a keresztény magyarság találkozásának helyszíne.

A kultúrális bizottság a nemzeti emlékhellyé nyilvánítást hétfőn elutasította. Móring József Attila a Kapospontnak elmondta: bízik abban, hogy ennek ellenére jövő héten méltó helyre szavazza majd a parlament a somogyvári, eddigi történelmi emlékehelyet.

Mile Lajos (LMP) ezt követően azt javasolta, hogy a nemzeti emlékhelyek mellett a történelmi emlékhelyek kijelöléséről is az Országgyűlés döntsön a kormány helyett.

A közbeszerzési törvény változtatásáról, a honvédség létszámának módosításáról, a kulturális örökség védelméről és a magyar nyelv napjáról szóló javaslatok vitáival, illetve a jobbikos Novák Előd napirend utáni felszólalásával, kedden éjjel háromnegyed egy órakor ért véget az Országgyűlés hétfőn kezdődött plenáris ülése.

Vita a közbeszerzési törvény módosításáról

A fideszes Hörcsik Richárd törvénymódosítási javaslatban kezdeményezi, hogy a három felhívás kiküldésével lefolytatható közbeszerzési eljárások felső határát a jelenlegi 80 millió forintról terjesszék ki a 150 millió forintos építési beruházásokra.

A kormánypárti politikus az előterjesztés parlamenti általános vitájában ennek indokoltságát elsősorban azzal magyarázta, hogy a jövő év első napján életbe lépő közbeszerzési törvényben is már ez az értékhatár szerepel, a lépés előrehozása pedig mintegy 3,5 milliárd forintos uniós támogatást tesz elérhetővé a kis- és középvállalkozások számára. Hörcsik Richárd emellett hangsúlyozta, hogy a változtatással lehetővé válik az Észak-magyarországi, nagy árvizek utáni helyreállítási munkálatok mielőbbi befejezése is.

A kormány nevében felszólaló Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár a kabinet támogatásáról biztosította az előterjesztőt.

A vitában felszólaló Göndör István (MSZP) azt mondta, vis maior esetén a jelenlegi közbeszerzési törvény is lehetőséget ad az eljárások gyorsítására, ezért a törvényváltoztatás szerinte valójában nem is az árvizek elleni védekezést, hanem a közbeszerzések megkerülhetőségét szolgálja.

A jobbikos Apáti István szintén a javaslat visszavonását kérte a fideszes politikustól. Az ellenzéki képviselő azt kérte, ennek elmaradása esetén tegyék lehetővé, hogy legalább öt felhívást kötelező legyen kiküldeni.

Módosítanák a honvédség létszámát

Módosítaná a honvédség létszámát a kormány, az erről szóló határozati javaslat expozéjában Simicskó István államtitkár elmondása szerint a mostani 26.000-ról 29.700 főre emelik a honvédség létszámát, mivel a Honvédkórház teljes állományát átveszik, valamint több olyan feladatot is kapott a szervezet, amely plusz létszámot igényel. Ide sorolta a NATO számára felajánlott második lövészzászlóalj létrehozását, a korona őrzését, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) átszervezését és a csapatpszichológiai rendszer bevezetését.

Vadai Ágnes (MSZP) szerint a javaslat csak "virtuális" létszámemelést jelent, a Honvédkórház állományának átvétele is csak "technikai tologatás". Hozzátette: több feladattal, amelyet a honvédség átvett, nem ért egyet, mert plusz forrásokat emésztenek fel anélkül, hogy újabb képességgel gazdagítanák a honvédséget.

Volner János (Jobbik) rövid felszólalásában jelezte: jónak tartják a javaslatot, ezért támogatni fogják.

Ágh Péter (Fidesz) - részben megismételve Simicskó István államtitkár felszólalását - azt mondta, szükség van a létszámemelésre, mivel több feladatot kell ellátni a honvédségnek.

Simicskó István a vitában elhangzottakra úgy reagált: szerinte új képességeket is felvesznek a létszámemeléssel, ugyanakkor hozzátette: "nem a legrózsásabb a költségvetési helyzet".

Részletes vita a kulturális örökség védelméről és a magyar nyelv napjáról

Az Országgyűlés hétfőn lefolytatta a kulturális örökség védelméről szóló törvénymódosítás, illetve a magyar nyelv napjára vonatkozó törvényjavaslat részletes vitáját.

Előbbi előterjesztéshez kapcsolódóan Móring József Attila (KDNP) azt kezdeményezte, hogy Mohács és Ópusztaszer mellett Somogyvár is emelkedhessen a nemzeti emlékhelyek sorába, hiszen - mint mondta - ez a település volt az ősi pogány és a keresztény magyarság találkozásának helyszíne. Mile Lajos (LMP) ezt követően azt javasolta, hogy a nemzeti emlékhelyek mellett a történelmi emlékhelyek kijelöléséről is az Országgyűlés döntsön a kormány helyett.

A magyar nyelv napjáról szóló törvényjavaslathoz hozzászólva Novák Előd (Jobbik) azon módosító javaslatát ismertette, amelyben arra hívná fel a települések jegyzőit, hogy kötelezzék felirataik magyar nyelvű megjelenítésére az üzleteket.

Novák Előd (Jobbik) napirend utáni felszólalásában Képíró Sándor peréről beszélt, mint mondta "a cionista ámokfutás áldozata lett" a szeptember 3-án elhunyt egykori csendőr százados.

A hozzászólást követően az elnöklő Latorcai János a hétfői ülésnapot lezárta.


MTI

Címkék: plenáris, maratoni, ülés, Somogyvár, parlament, politika