Sokunkkal együtt a Szövetség a Jövőért Egyesület is úgy gondolja, ha időben észbe kapunk, akkor még lehet tenni valamit. Ennek érdekében tartottak ma előadást Kaposváron. Tudósítónk szerint azonban néhány érdeklődőt kivéve, úgy tűnik, senkit nem foglalkoztat közvetlen környezetének, vagy éppen bolygónknak jövője - mindhiába akarják a szakemberek és az elhivatottak felhívni a figyelmet e problémakör fontosságára.

- Az emberek igazán nem veszik komolyan azokat az intő jeleket, melyeket a világ mutat számunkra, hogy a jelenlegi „működésünk” nem fenntartható. Ma már két Földnyi területre volna szüksége ennek a 7 milliárd embernek, de itt élünk ezen az egy Földön, és nem lesz soha belőle még egy – nyilatkozta a Kapospontnak Vajda János, aki a Szövetség a Jövőért Egyesület részéről a rendezvény főszervezője volt.

Pedig komolyan kéne venni az intő jeleket. Emlékezzünk csak szűkebb pátriánkból a 2005-ös kaposvári árvízre, amikor pár óra alatt annyi eső esett, hogy a víz mennyiségét nem bírták tartani a gátak, s maga a Kapos sem. Az emberi mulasztás okozta a kolontári vörösiszap-katasztrófát is, ami odafigyeléssel megelőzhető lett volna. A pár évvel ezelőtti hernyóinvázió sem véletlen, mondják a szakemberek. A vegyszerezéssel kiirtották természetes ellenségét, s ezért szaporodtak el oly mértékben.

Sokan jósolják a Balaton kiszáradását is.

élhető jövő, jó

- Régóta jellemző, hogy a Balatontól sokan és folyamatosan elvesznek, feltöltenek bizonyos területeket, majd illegálisan ráépítenek. Ezt a gyakorlatot nyilván meg kell szüntetni, első lépésként. – szögezte le a rendezvényen Magony András Csaba, az ELTE kutatója. - A másik ugyanilyen fontos feladatunk, hogy a víz utánpótlását biztosítanunk kell. Ez pedig nagyon egyszerűen megoldható: a tó vízgyűjtő területén a fásultságot,a meglévő erdős területeket növelni kell.

Személyes indíttatásra is szükség van a tettekhez, mondotta, hiszen gyermekeink és unokáink jövője a tét. A természet adta lehetőségekkel élni kellene, és nem visszaélni azokkal.

Címkék: Kaposi árvíz, kiszáradt Balaton, túlnépesedés, természetvédelem, környezetvédelem, politika