A Kapospont számolt be elsőként arról, hogy egy kiskorpádi család több évtizedes hallgatás után fedte fel titkát, mely szerint a második világháború vége felé egyik hozzátartozójuk két orosz katonát hantolt el a kertben egy almafa alatt. Sokáig úgy gondolták, hogy gyilkossággal fogják őket vádolnim ezért vártak 66 évet, nem beszéltek róla senkinek. Az altiszt és a közlegény csontjait nemrég találták meg, ma délelőtt pedig a kaposvári keleti temetőben adták meg nekik a végtisztességet.

oroszokat temettek


Az ortodox egyház szokásai szerint búcsúztak tőlük. A gyermekkoporsóban elhelyezett csontokat a második világháború orosz halottai közé, a kegyeleti parkban temették el. Somogyban 1944 decemberétől 1945 március végéig folytak harcok, ezután indult tovább Berlin felé a Vörös Hadsereg.   

- Itt maradtak azonban a szovjet katonák - mondja Puskás Béla, hely- és katonatörténész. - Az első hónapokban a lakosság ettől is rendkívül sokat szenvedett, és ami a legtragikusabb, hogy ezrével szedték össze azokat a magyar lakosokat, akik alkalmasak voltak munkára, az úgynevezett malenkij robotra. Körülbelül 5 ezer embert vittek el Somogyból és sajnos közülük nagyon kevesen tértek vissza.

A megemlékezésen volt olyan szovjet veterán katona, aki részt vett az itteni harcokban.

- A háború borzalmait én is, és sokan mások is átélték. Ennyi év elteltével nagy öröm számunkra azt látni, hogy Magyarországon begyógyultak a sebek. Én is részt vettem az itteni harcokban és azóta találkoztam már olyan magyar katonákkal, akikkel együtt harcoltunk a fasizmus ellen - mondta el a KaposPontmak  Vjacseszlav Klocskov.

A második világháború somogyi harcai során mintegy hatezer különböző nemzetiségű katona, s négy és fél ezer civil halt meg.

Nézzék meg a kiskorpádi kihantolásról készített videónkat!


Címkék: somogyi harcok, végtisztesség, újratemetés, málenkij robot, világháború, politika