„A kellemetlen igazság” című dokumentumfilm vetítésével, azt követően pedig egy interaktív előadással indult a 2011-es „Tartsuk tisztán Kaposvárt” kampány május 5-én, a kaposvári Cinema City mozi-komplexum három termében. A június 30-ig tartó programsorozat költségvetése 4,7 millió forint, melynek 95 százaléka az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával kerül kifizetésre.

A somogyi megyeszékhely mindig is fontosnak tartotta a környezeti nevelést, ezért is indította el 2008-ban először a „Tartsuk tisztán Kaposvárt” projektet, akkor még önerőből. A 2009-es kampány után idén harmadszor rendezik meg a programsorozatot, filmvetítésekkel, előadásokkal, interaktív csoportfoglalkozásokkal. A tavalyi felhívás során három közép- és kilenc általános iskola jelezte részvételi szándékát. A Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskola, a Toldi Lakótelepi Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Munkácsy Mihály Gimnázium 9-10. osztályosai közül összesen csaknem félezer középiskolás diák volt jelen a nyitórendezvényen. A szervezők a kampány során eljutnak még kilenc kaposvári általános iskola – a Pécsi utcai, a Toponári, a Gárdonyi, a Rákóczi, a Bárczi, a Kisfaludy, a Benedek E., a Berzsenyi és a Toldi - 3-4. osztályosaihoz, mintegy ötszáz diákhoz.

Al Gore globális felmelegedés elleni küzdelmét bemutató dokumentumfilmje esetenként sokkoló képeinek levetítésével és az azt követő előadással a szervezők célja az volt, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a környezetszennyezés, a hulladékválság, az energiapazarlás problémájára és a fenntartható fejlődés fontosságára. A kampány az iskolákban folytatódik, ahol csoportfoglalkozásokon beszélik meg a látottakat és azt, hogy mit tudnak tenni ők maguk saját környezetükért. A program során a gyerekek is javaslatokat tehetnek a fenntarthatósági problémát okozó családi szokásaok megváltoztatására. A pályázók legjobbjai komoly, az egészséges életmódhoz kapcsolódó tárgyjutalomban részesülnek.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt, az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósult projekt eredménye akkor lesz mérhető, ha a foglalkozások során megszólított korosztályok tíz év múlva környezettudatosabb életmódot élnek, segítik a most kialakuló hulladékgazdálkodási rendszereket azzal, hogy nagyfokú szelektív gyűjtést végeznek, a megújuló energiaforrásokat részesítik előnyben, illetve a vásárlásaik során is fellehető lesz ez a tudatosság.

Címkék: Tartsuk tisztán Kaposvárt, Várostakarítás, NFÜ, iskolák, önkormányzat, politika