Csak most merte a család elmondani a titkot. A holttesteket szerdán exhumálták a kiskorpádi határban.

Itt volt a szőlőskert. És itt volt az almafa, ezen a helyen 2 megsebesült katona került a kertjükbe, úgy meg voltak sebesülve, hogy nem sikerült megmenteni őket, meghaltak.    
Egy szőlőskert őrizte 1944 óta a kiskorpádi család titkát. Szerdán derült fény arra: eltemettek két szovjet katonát, és hallgattak róla ezidáig.

A Somogy Temetkezési Kft, ügyvezető igazgatója, Puskás Béla azt mondja: a ház tulajdonosa félve attól, hogy esetleg meggyanúsítják, hogy ő lőtte le őket, az udvar sarkában egy almafa alá eltemette a két szovjet katonát.

 

Szerdán régészek, a Hadisírgondozó Intézet, a megyei temetkezési vállalt és az orosz nagykövetség munkatársai közösen exhumálták a maradványokat. Tavaly ősszel is ástak már itt, de akkor a sűrű eső miatt félbehagyták. Fémdetektorral is keresték, aztán körbeásták a fát, hogy megtalálják. Először az ujjak csontjait találták meg.

 

Maricsné Józsefné kiskorpádi lakos azt mondja: borzalmas volt az a háború. Rengeteg volt a halott. Marics Józsefné 11 éves volt a második világháború idején. A nagybátyja temetette el a katonákat. Minden éjszaka tűzpárbaj volt, sok orosz elesett, amíg Nagybajomig nyomták vissza a németeket. A család Szennáig menekült a front elől.

Maricsné azt meséli: volt egy szép lovuk, azt elvitték. Hagytak helyette egy másikat, de az megdöglött. Édesapjával ásták el, de tiszta golyózáporban. Néhány ház állt a Kiskorpád határában lévő pusztán, oda vitték a sebesülteket az oroszok.

A szintén kiskorpádi Ács Gergely Sándorné azt mondja: anyósa 30 évig ápolta a sírt. Amikor odakerült 62-ben, még akkor virág volt a sírjukon. A család a Kádár-korszak idején nem mert szólni senkinek a holttestekről. Csak most mertek beszélni. Így bukkantak a két katonára: egy altisztetre és egy közlegényre. A személyazonosságukat nehéz lesz megállapítani. Evőeszköz, zsebkés és 50 kopejka is előkerült a sírgödörből. Az altisztnek hiányzott a jobb lába, akna vihette le. A holttesteket május 9-én helyezik örök nyugalomra a kaposvári Keleti temető szovjet kegyeleti parkjában.

Címkék: szovet, szőlőskert, sírgödör, eltemtték, orosz, katona, politika