Az ünnepség, mint minden évben, a Széchenyi és a Petőfi szobornál kezdődött, koszorúzással és megemlékezéssel, ahol a Déryné Vándorszíntársulat, a somogyi huszárok és a Honvédzenekar  is közreműködött. A Kossuth téren már több ezres tömeg gyűlt össze. Az Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskola diákjai adtak műsort. Szita Károly polgármester ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: a „Legyen béke, szabadság és egyetértés!" eszméje igaz volt '48-ban, és igaz ma is.
– Ezt akartuk 56-ban is, ezt akartuk 21 éve is és ezt akarjuk ma is.” - tette hozzá Szita Károly, majd kiemelte: a kaposváriak tudják mit jelent a szabad akarat, mert együtt élték, dolgozták végig az elmúlt két szabad évtizedet, amely alatt a város képe, hangulata, lehetőségei megváltoztak, megsokszorozódtak.
A városvezető szerint Kaposvár erős közösséggé vált, azt mutatja Magyarországból, ami igazán értékes, igazán eredeti. A közösség erejét, a kitartást, a munka elvégzésének képességét és tehetségét. A város bizonyságát adta annak, hogy nem feléli a múltat, hanem teremti, gyarapítja a jövőt.
Szita Károly a közös múlt után végül a közös jövőről beszélt: „Tennünk kell, hogy gyermekeink is megélhessék azt, hogy ha nem is viselünk nap mint nap nemzeti színű szalagot, azért ott a kabát hajtókája alatt valahol legbelül létrejön az érzés. A hazához való tartozás érzése, mely önmagában születik meg, ott legbelül.”

A megemlékezés végén a megye és a város vezetői, intézmények, szervezetek, pártok, civil szerveződések képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait a Kossuth-szobor lábánál.

 

Megyeszerte megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról.


Több mint ezer ember emlékezett a 48-49-es forradalom és szabadságharc hőseire Nagyatád főterén. Karvalics Ottó országgyűlési képviselő ünnepi beszédében kiemelte: csak együttesen lehet ma kiállni a nemzetért. Az emberhez méltó ünnepet nem másoktól kapjuk, hanem ezért nekünk magunknak kell megküzdenünk. A mi elhatározásunkon múlik, mi adunk erőt a megvalósításához. Bennünk a megoldás és általunk születik a jövő. A mi feladatunk, hogy szót értsünk egymással és ez történt meg 1848. március 15-én.
Hozzátette: március 15-e az egyetlen olyan ünnepünk, amelyet semmilyen módon nem tudtak kisajátítani. Az ünnepi beszédet követően a Nagyatádi Közoktatási intézmény tanulói adtak műsort. Ezután a város vezetése közösen helyezett el koszorút a Kossuth-szobornál.
Siófokon délelőtt a Fő téren rendezték a városi megemlékezést, ahol a fúvószenekar köszöntötte az ünneplőket. Dr. Gruber Attila a térség fideszes országgyűlési képviselője ünnepi köszöntőjében kiemelte: nekünk most forradalmár elődeink példája kell ahhoz, hogy mi és a bennünket követő nemzedékek sora egy sikeres, öntudatos Magyarországon élhessen. Azt hangsúlyozta: nekünk most nem idegen fegyveres elnyomókkal kell a szabadságharcunkat megvívnunk, sokkal hétköznapibb ellenségeink vannak. A nyomor, az adósságcsapda, a gazdasági kiszolgáltatottság, a belülről rágó korrupció és még olyan alapértékek is mind a ne lopj ismét elfogadása és betartatása.
A köszöntő után a siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola mintegy 300 tanulója adott ünnepi műsort. A gyerekek versekkel, zenével és tánccal idézték fel az 1848. március 15-i eseményeket. A műsor végén pedig élő kokárdát alkottak a Fő téren. Az ünnepség után megkoszorúzták a '48-as emlékművet. A forradalom hősei előtt tisztelegtek a város vezetői, a politikai pártok, az intézmények és a helyi egyesületek.
Marcaliban művészetoktatási iskola diákjai zenés-táncos összeállítással kedveskedtek az emlékezőknek. Az ünnepi műsor után a pártok vezetői és marcali polgármestere helyezte el az emlékezés virágait a Noszlopy szobornál.

Címkék: koszorúzás, beszéd, Kossuth tér, Szita, megemlékezés, politika