Készül az óvoda Nagybajomban. Ez a város idei legnagyobb beruházása. Április végén adják át. 150 óvodás és 10 bölcsődés járhat majd a több mint ezer négyzetméteres épületbe. Még számos fejlesztés van tervben.

A város ugyanis több mint 120 milliós működési hiánnyal küzd. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt években csaknem 100 millió forinttal csökkent az iskolai normatíva.

Czeferner Józsefné polgármester szerint ez azt jelenti, hogy egy órakor elfogy az a pénz, amit az államtól kapnak, és egy órától öt óráig nincs aki fizesse a villanyt, az óvónőt, a takarítónőt, az uzsonnát.

A normatíván kívül nem sok bevétele a városnak. Meghatározó, nagy létszámú, nagy árbevételű cég nem telepedett le a városban, kisebb az iparűzési adó, kevesebb a lakosság befizetése, vagyis a saját bevételük kicsi a város költségvetéséhez képest.

A működésükhöz 70 millió forintot vettek fel, ezt csak 2-3 év múlva tudják visszafizetni. A testület mégis úgy döntött csak 15 embert kell elküldeniük, és több új fejlesztésük is lesz. A városi fürdő hotellé alakul. Erre 240 millió forintot nyertek közösen a tulajdonossal. A medencék már elkészültek, már csak a szálloda van vissza. 76 szobában 250-300 vendéget fogadhatnak majd.

350 millióból megújul a városközpont is. A város körforgalom már elkészült. Korszerűsítik a művelődési házat is. A munkálatok április végén kezdődnek.

Címkék: fejlesztés, Nagybajom, politika