A helyettes államtitkár kérdésünkre elmondta, nem az átszervezés ellen vannak, de a szabályoknak meg kell felelni.
A könyvtár, a levéltár, a múzeum és a programigazgatóság összevonásának tervéről a megyei önkormányzat levélben tájékoztatta a szaktárcát, ahonnan visszaírtak, hogy ez nem felel meg a jogszabályoknak.
Kálnoki-Gyöngyössy Márton helyettes kulturális államtitkár elmondta: azt javasolják, hogy gondolják át a javaslatcsomagot. Nem a reorganizáció ellen, nem az intézményi átszervezések ellen vannak, de olyan megoldásokat tudnak csak támogatni, amik megfelelnek a törvényi előírásoknak.
Az intézmények fenntartása évente félmilliárd forintba kerül, ennek 60%-át a megyei önkomyázatnak kell fizetni, ezért feltételnül szükség van az átszervezésre, mondja megyei elnök. Ez a helyzet mindenhol az országban. Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke szerint a folyamat félúton van, ahogy a költözés is.
Az újjászervezéstől független, hogy a tervek szerint az egykori vármegyeházára költözne a megyei önkormányzat, de ott  maradna a múzeum apparátusa is. Erről a következő megyei közgyűlés dönt majd. Ha igennel szavaznak, akkor ez a következő félévben megtörténhet.
Az is felmerült, hogy a múzeum a levéltárba menne át, de még ez sem biztos. Az elképzelések szerint a mostani megyeházára beköltözhetne az új kormányhivatal 11 szerve. A többi pedig a közelben van. Például a mezőgazdasági hivatalok és az egészségbiztosítási pénztár is, így elsőként itt valósulhatna meg az országban egy kormányzati negyed - tette hozzá a közgyűlés elnöke.


Címkék: politika