Harmad fokon sem rendelték el a Pécsi utcai iskola bezárását, ezúttal a Legfelsőbb Bíróság utasította el az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány felülvizsgálati kérelmét. Az alapítvány azt kívánta, hogy a Legfelsőbb Bíróság rendelje el az iskola bezárását, illetve az oda járó, cigány származású gyerekek más iskolák közötti szétosztását.

pécsi utcai jo

A Legfelsőbb Bíróság 2010. november 24-i határozatában elutasította az alapítvány kérelmét, mert azt irreális és megalapozatlan igénynek minősítette, egyúttal pedig mellőzte a korábbi ítéletek olyan - az alapítvány által elégtelennek tartott és kevesellt - rendelkezéseit is, amelyek az önkormányzatot az iskola bezárására késztethették volna.

- A Legfelsőbb Bíróság döntése egyértelműen igazolja, hogy az előző kormány erőszakos integrációs politikája nem járható út - véli Szita Károly. A polgármester örül a döntésnek, hiszen éppen a roma gyerekeket érné hátrány, ha nem járhatnának az általuk választott iskolába.

- A szegregáció tényét megállapító korábbi ítéleti rendelkezéseket a Legfelsőbb Bíróság hatályában fenntartotta, ugyanakkor ezt a helyzetet nem az önkormányzat idézte elő, hanem a szülők, azzal, hogy oda íratták be gyermekeiket - hangsúlyozza Szijártó Attila. A kaposvári önkormányzat ügyvédje elmondta: A Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta azt az ítélőtáblai határozatot is, amely kimondja: a Pécsi utcai Általános Iskolában az oktatás minősége semmivel sem rosszabb, mint a többi önkormányzati iskolában.

A roma gyerekeket nem érte hátrányos megkülönböztetés, sőt a 180 tanulót számláló intézmény - felszereltsége és az ott dolgozó pedagógusok végzettsége alapján - Kaposvár legjobb alapfokú iskoláinak egyike.

Címkék: szegregáció, pécsi utcai iskola, oktatás, politika