Orbán Viktor a Széll Kálmán Alapítvány budapesti rendezvényén azt is mondta, hogy a kormány felfüggeszti a még meg nem kezdett PPP-beruházások szerződéseit, új PPP-s szerződéseket pedig nem kötnek, a futó szerződéseket újratárgyalják. Orbán bejelentette azt is: a kormány november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggeszti a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását.

A miniszterelnök bejelentette: három éven keresztül fizetik be a válságadót a megnevezett szektorok. A távközlési, illetve telekommunikációs szektor 2010 és 2012 között évi 61 milliárd forintot, az energetikai szektor évente 70 milliárdot, a kereskedelmi áruházláncok 30 milliárdot fizetnek be.

A költségvetés helyzetét ebben az évben a most bejelentett válságadók 161 milliárd forinttal javítják, amely hozzáadódik a pénzügyi szektor által befizetendő 200 milliárd forinthoz. A miniszterelnöki beszéd arra utal, hogy a bankadó is három évre szól, azaz a pénzügyi szektor jövőre és 2012-ben is válságadót fizet be a költségvetésbe.

A kormányfő szerint mielőbb be kell indítani a második akciótervet. Kijelentette: elsőbbséget kell adni a termelésnek, a munkának a spekulációval szemben, gyökeresen át kell alakítani az adózást, a gazdaság szerkezetét és a szemléletét is. Ezért van szükség a második akcióterv mielőbbi beindítására - mondta. A Kereszténydemokrata Néppárt üdvözli a foglalkoztatási és demográfiai fordulat szándékát - mondta Harrach Péter a kormányfő beszédére reagálva.

Orbán szerint szakítani kell az eladósodás és a megszorítás politikájával; tartani kell az idei 3,8 százalékos és a jövő évi 3 százalékos hiánycélt, be kell indítani a jövő évi 3 százalékos növekedést. A kormányfő bejelentette: jövő hétfőn a parlamentben ismerteti a második akciótervet és azt mondta: a jövőben a gazdaságpolitika azon alapszik, hogy a sikerhez közös részvétel, ahhoz pedig arányos teherviselés kell. Azoknak kell többet adni, akiknek van - szögezte le.

A következő év legfontosabb feladata az új, arányos családi adódszendszer bevezetése, a foglalkoztatási és a demográfiai fordulat megkezdése - mondta a kormányfő.

A családi adózás keretein belül a családok mint egység fizetnek, az egy háztartásban élők jövedelme egyben számít és a gyerekek egy bizonyos törtszámos szorzóval csökkentik azt. Ez az egyik eset, míg más megoldások esetén a gyerekek fix összeggel csökkentik. Elég sok lehetőség felmerülhet ebben az esetben, a variációk végtelenek, viszont egyben mind megegyezik: bizonyos mértékű könnyebbséget jelentenek a szülőknek.

Címkék: bankadó, miniszterelnök, Orbán Viktor, politika