A legfontosabb változás, hogy csökken a választókerületek száma, és karcsúbbak lesznek a helyi önkormányzatok is.

Kaposváron több mint 55 ezren kapják kézhez a napokban az önkormányzati választás értesítőjét és ajánlószelvényeit. Ez utóbbin a polgármester és a képviselők személyére lehet ajánlást tenni. A szerdai sajtótájékoztatón a városházán elhangzott: aki ezt holnapig nem kapja meg, az önkormányzaton jelezheti.

Választás

A kopogtató cédulákat szeptember 3-ig lehet összegyűjteni. Polgármester-jelöltséghez a szavazók kettő százalékának, vagyis 1107 főnek az ajánlása szükséges. Képviselő-jelöltséghez pedig a legkisebb körzetben 43, a legnagyobban 49 ajánlást kell gyűjteni. A névjegyzéket is közzétették már a városházán. Mindenki a saját lakóhelyén szavazhat. Az értesítőn szereplő helyszínen.

- A jelenlegi 61 helyett 63 helyszínen lehet majd szavazni, arra ügyeltünk azonban, hogy a választókerületek változásával, hiszen a korábbi 16 helyett 12 választókerület marad majd Kaposvárott, lehetőleg mindenki ugyanazon helyiségben szavazhasson- mondta el Dr. Kéki Zoltán címzetes főjegyző.

Ezzel párhuzamosan zajlik majd a helyi kisebbségi önkormányzati választás is. A Baross utcai élelmiszeripari szakközépiskolában több mint 800 cigány, horvát, német és lengyel szavazó voksol majd.
A területi választási iroda vezetője legfontosabb változásként a karcsúsodó önkormányzati képviselő-testületeket említi. A választások után a mostaninál egyharmaddal kevesebb képviselő dolgozik majd. Kaposváron az eddigi 27 helyett csak 17.

- A megyei önkormányzat esetében még jelentősebb a csökkenés. Hiszen a jelenlegi 40 tagú testülettel szemben 16 tagú lesz a somogy megyei önkormányzat képviselő testülete - mondta Dr. Vörös Tamás, megyei főjegyző a Területi Választási Iroda vezetője.

Október 3-án, vasárnap Somogy csaknem 450 szavazókörében, 270 ezren szavaznak majd. A kampánycsend vasárnap éjféltől urnazárásig, azaz 19 óráig tart majd.

Címkék: polgármester választás, önkormányzati választás, Somogy, politika, Kaposvár