Návai Zoltán politológus szerint az őszi önkormányzati választásokon magasabb lesz a résztvételi arány, mint az országgyűlési választásokon. Úgy véli: az állampolgárok bele akarnak szólni a jövőjüket közvetlenül érintő kérdésekbe. Csaknem 270 ezren jogosultak a választásra a megyében. A Fidesz a somogyi települések több mint felében, mintegy 130 faluban és városban indít polgármester-jelöltet. Kaposváron Szita Károly, Siófokon Balázs Árpád, Fonyódon Hidvégi József, Tabon Schmidt Jenő, az eddigi városvezetők indulnak. Barcson Karvalics Ottót, Nagyatádon Kárpáti Lászlót, Marcaliban Dénes Zsoltot, jelölik településvezetőnek. Szászfalvi László államtitkári kinevezése miatt Füstös János indul majd Fidesz színekben. Az aktivisták sokat tehetnek a Fidesz jelöltjeinek győzelméért - mondja a politológus.

A politológus szerint a Fidesz az "földharcban" legerősebb. A személyes megkeresés, a házalás ez főleg az önkormányzati választásoknál óriási előny, hisz itt a személyeknek van szerepe. Az MSZP a nagyobb városokra koncentrál - mondta el kérdésünkre Kolber István, a párt somogyi elnöke. Kaposváron Lamperth Mónika, Siófokon Völgyi Lajos, Nagyatádon Boros Bálint, Marcaliban Sütő László, Barcson Szemere Márta indul MSZP és civil szervezetek támogatásával polgármester-jelöltként. Az LMP nem indít polgármesterjelölteket a választáson Somogyban. Kutas Viktor, a párt megyei szervezetének elnöke elmondta: ezt még nem tartják indokoltnak.

A Jobbik két helyen állít jelöltet: Kaposváron és Csurgón. A somogyi megyeszékhelyen Hegedüs József gimnáziumi tanár, Csurgón pedig Széll Károly, a párt korábbi országgyűlési képviselőjelöltje száll ringbe a polgármesteri székért. A kopogtatócédulákat szeptember 3-áig kell leadniuk a jelölteknek. Polgármesterjelölt az lehet, akit a 10 000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3%-a jelöltnek ajánlott. Ez azt jelenti például, hogy egy 10 ezres városban 300 érvényes kopogtatócédula szükséges az induláshoz.

Címkék: polgármester-jelölt, Jobbik, MSZP, politológus, kopogtatócédula, választás, Fidesz, önkormányzat, politika