Kedden délután tartott titkos szavazáson Balogh András az MSZP jelöltje 59, Schmitt Pál 263 szavazatot kapott. A voksokból 322 szavazat volt érvényes, 44 érvénytelen. Schmitt Pál délután három órakor tette le az esküt.

schmitt_pal

„Az emberek emberének érzem magam” – mondta Schmitt Pál az MSZP frakció hétfői ülésén ahol bemutatkozott a képviselő csoportnak. Schmitt úgy nyilatkozott megválasztása esetén különleges helyzetet teremt majd a Fidesz-KDNP két-harmados többsége. De ígérete szerint idővel pártsemlegessége kialakul majd. Pártsemlegességéhez hozzá fűzte, hogy nem zárja ki egyes törvények átgondolásra történő visszaküldését a parlament számára, de már tájékoztatta a Fidesz frakciót, hogy ez nem munkásságuk ellen irányul majd.

A Fidesz frakció ellenszavazat nélkül támogatta Schmitt Pál jelölését akit esendő szerethető köztársasági elnöknek szánnak. Orbán Viktor úgy nyilatkozott a házelnökről, hogy a lehető legjobb jelölt az elkövetkező évek kihívásait látva. A párt Schmitt Pál feladatául tűzte ki, hogy a nemzeti együttműködés, összefogás jegyében, ne két-harmadot, hanem háromharmadot vagy négy-harmadot – a határon túli magyarokat is beleértve- képviseljen.

Címkék: MSZP, Schmitt Pál, köztársasági elnök, Orbán Viktor, Országgyűlés, Fidesz, politika