Vona Gábor


Megőrizte helyét a hat alelnök is, módosították az alapszabályt. A párt alelnöki tisztségeire tizenegyen pályáztak. Az MTI úgy értesült, hogy a legtöbb szavazatot Szegedi Csanád európai parlamenti képviselő kapta, őt követi Sneider Tamás, az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának elnöke. Hozzájuk hasonlóan újabb két évig a Jobbik alelnöke maradhat Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke, valamint Gyüre Csaba, Murányi Levente és Novák Előd is.

A kongresszus megválasztotta a párt etikai, illetve számvizsgáló bizottságának tagjait, Szabó Gábor választmányi elnök mandátumát azonban nem érintette a tisztújítás. Döntöttek a párt alapszabályának módosításáról is. A leglényegesebb változtatás, hogy a párt létrehozza a Jobbik "baráti köreinek" hálózatát, lehetőséget adva a határokon túl élő magyaroknak arra, hogy szervezetten támogassák a pártot.

Vona Gábor pártja hetedik, tisztújító kongresszusa előtt elmondta, hogy szerinte a Jobbik az elmúlt két évben felkavarta a magyar politika állóvízét, a párt célja azonban, hogy a következő választáson már ne csupán átütő, hanem kormányzati erő legyen. A Jobbik parlamenti munkáját következetesnek és konstruktívnak nevezte, kitérve arra, hogy szerinte az LMP bizonytalan társadalmi szervezetként, az MSZP pedig "hisztipártként" viselkedik az Országgyűlésben.

A Jobbik két éve megválasztott elnöksége azt a célt fogalmazta meg, hogy "irány a parlament", így a párt legfontosabb törekvése teljesült - összegzett beszámolójában Vona Gábor. Az országgyűlési választást értékelve azt mondta: a Fidesz retorikájával ellentétben nem történt forradalom, de ha valaki mindenáron használni akarja a kifejezést, a Jobbikkal kapcsolatban tegye, mert pártja hatalmas ellenszélben ért el jó eredményt.

Címkék: Balczó Zoltán, Sneider Tamás, Gyüre Csaba, Szegedi Csanád, Novák Előd, Murányi Levente, Fidesz, Vona Gábor, Országgyűlés, Budapest, LMP, Jobbik, MSZP, politika