A trianoni békeszerződés az I. világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések  rendszerének részeként, a háborúban vesztes Magyarország (mint az Osztrák–Magyar Monarchia egyik utódállama) és a háborúban győztes antant szövetség hatalmai (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország) között létrejött békeszerződés, amely többek között az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása miatt meghatározta Magyarország és Ausztria, Románia, valamint az újonnan létrejött Csehszlovákia és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság új határait. A trianoni békét az 1920 tavaszán kinevezett Simonyi-Semadam Sándor kormányának két politikailag súlytalan tagja írta alá, s a kormány hamarosan lemondott.

nagy mo

A szerződés Magyarország (Magyar Királyság) új határainak megállapítása mellett 35 000 főben korlátozta a magyar hadsereg létszámát, megtiltotta légierő és nehézfegyverek tartását. Továbbá tartalmazta az akkor létrejött Népszövetség alapokmányát is. 1920. június 4-én budapesti idő szerint 16:32-kor írták alá a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastélyban hazánk jövőjét meghatározó szerződést. A trianoni békeszerződést gyakran trianoni békediktátumnak is nevezték és nevezik – még aláírói és törvénybe iktatói is –, azt jelezve ezzel, hogy a szerződésben foglaltakat a győztesek által a vesztesek számára diktált kényszer szülte. A trianoni tragédiára emlékezve június 4-ét a Nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az Országgyűlés 2010-től. Az országgyűlési képviselők parlamenti emlékülést tartanak, majd Szent István-bazilikában ünnepi szentmisén vesznek részt. Az MSZP külön megemlékezést tart a Liszt Ferenc téren.

turul

Fonyódon este öt órakor az Országzászlónál tartanak megemlékezést. Ekkor áldják meg a  római katolikus, a református és az evangélikus egyházak képviselői a turulmadár szobrot, amely össznépi fafaragásból született. Nagyatádon a Ferences udvaron helyeznek el trianoni emlékművet.

Címkék: békeszerződés, Trianon, politika