pénzek


A miniszterek és államtitkárok ezen felül a ki nem vett szabadságukat is megválthatják - ez újabb milliókat jelent majd. A juttatás a törvény szerint jár, a Fidesz szerint az eddigi vezetők nem érdemlik meg.

14 tárcavezető vehette át megbízatását a köztársasági elnöktől tavaly. Egy évvel ezelőtt tették le az esküt a Bajnai kormány miniszterei az Országgyűlésben. A törvény szerint azok, akik több mint 3 évig voltak állami vezetők, 6 havi fizetést kaphatnak távozáskor. Annak pedig aki, kevesebb, mint 3 évig volt miniszter vagy államtitkár 3 havi fizetés jár – írja az RTL.

6,611,400 forinttal távozhat Gráf József földművelési, Hiller István oktatási, Szekeres Imre honvédelmi és Kiss Péter társadalompolitikai miniszter, valamennyien hathavi fizetésüket kapják meg búcsúzóul. 4.522.200 forint Bajnai Gordon miniszterelnöki végkielégítése, az RTL szerint ezt a miniszterelnök jótékony célra ajánlja fel. 3,305,700 forintot kap majd a legtöbb miniszter. Balázs Péter külügy, Herczog László szociális, Hónig Péter közlekedési, Oszkó Péter pénzügy, Szabó Imre környezetvédelmi, Székely Tamás Egészségügyi, Varga István gazdasági, és Varga Zoltán önkormányzati miniszter. Ezen felül a bent ragadt szabadságukat is megválthatják majd.

„A munka törvénykönyve alapján a bent ragadt szabadságokat ki kell fizetni a munkáltatónak, várható, hogy sok miniszter meg államtitkár meg fogja kapni a szabadságát pénzben, hiszen az elmúlt egy évben szabadságon nem nagyon voltak” – mondta Szollár Domokos kormányszóvivő.

Ez több miniszternél újabb milliókat jelent majd. A Fidesz szerint nem járna a vezetőknek végkielégítés.

„Jelen helyzetben az ország olyan rossz állapotban van, hogy akik ezt a mély válságot és ezt a rossz állapotot előidézték, azok a fizetésüket sem érdemlik meg sok esetben, nemhogy a végkielégítésüket. Ezt fontolják meg, mielőtt felveszik a végkielégítésüket azt javasoljuk” – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője.

Egy olyan miniszter van a kormányban, aki tavaly május után lépett hivatalba. Forgács Imre, igazságügyi miniszter végkielégítés nélkül távozik, pénz ugyanis csak annak jár, aki legalább egy éve állami tisztviselő.

Címkék: Herczog László, Balázs Péter, Forgács Imre, Székely Tamás, Szijjártó István, Kiss Péter, végkielégítés, Hiller István, Szabó Imre, Hónig Péter, Oszkó Péter, Varga Zoltán, Varga István, Szollár Domokos, Bajnai Gordon, Szekeres Imre, miniszter, MSZP, Fidesz, kormány, politika