szekeres


Meg sem lepődött a HM térképészeti cégének volt gazdasági igazgatója, amikor kinevezése után, 2006 elején egy budapesti szállodába hívta a tárca volt védelemgazdasági főosztályvezetője, L. István Attila dandártábornok azzal, hogy „neki pénz kell” – derül ki a Magyar Nemzet birtokában lévő katonai ügyészségi jegyzőkönyvekből. A főtisztről ugyanis tudni lehetett, hogy „pluszpénzeket szerez”, és állítólag később éppen azért nevezték ki moszkvai katonai attasénak, mert túl sok kenőpénzt szedett be a honvédelmi cégeken keresztül.

Ezekről az az L. Szilárd ezredes számolt be a nyomozóknak, aki korábban a térképészeti cég gazdasági vezetőjeként szerezhetett személyes tapasztalatokat a gyanús ügyletekről – számol be a napilap. A két férfi azóta már előzetes letartóztatásban van, mert a gyanú szerint a HM százszázalékos tulajdonában lévő cég beszerzésre szánt pénzeinek öt százalékát osztották le egymás között éves szinten, ami nagyjából ötmillió forintos extrabevételt jelentett. A pénzbehajtási rendszer állítólag a két tiszt átvezénylése után is folytatódott, bár nem olyan olajozottan, mint korábban. A vallomások szerint közvetítőkön keresztül a HM újonnan kinevezett védelemgazdasági főosztályvezetője, O. János dandártábornok is a kedvezményezettek között volt.

Répássy Róbert lemondásra szólította fel Szekeres Imre honvédelmi minisztert, mivel a Magyar Nemzet pénteki cikkében bemutatott bűnszervezet létrejötte egy minisztériumban a tárcavezető politikai felelőssége. A Fidesz jogi kabinetjének vezetője szerint az elmúlt hetek és hónapok eseményei bebizonyították, hogy a nagy fővárosi cégek és egyes minisztériumok az MSZP kifizetőhelyévé váltak, ahonnan gátlástalanul, talicskával, politikai megrendelésre tolták ki a közpénzt.

Címkék: Répássy Róbert, Honvédelmi Minisztérium, Szekeres Imre, korrupció, politika