Országosan már 64-en tették meg ugyanezt. Eközben a Fidesz sajtótájékoztatón bejelentette, hogy országosan 850 ezer ajánlószelvényt gyűjtött össze február 8 óta.

Ahhoz, hogy nyilvántartásba vegyék a jelöltet, legalább 750 darab érvényesen kitöltött kopogtatócédulával kell rendelkeznie. Ha az elbírálás során mindent szabályosnak találtak, indulhatnak az egyéni választókerületekben.

Az ajánlást csak a pártok, a jelöltek, illetve az ő meghatalmazottai gyűjthetnek. Zaklatniuk senkit sem szabad. Munkahelyeken, egészségügyi, közigazgatási valamint önkormányzati intézményekben szintén nem engedélyezett a cédulák gyűjtése. Ezt tömegközlekedési járműveken sem tehetik meg.

A Somogy megyei az 1. és a 2. választókerületben is nyújtottak be panaszt az ajánlószelvények gyűjtése kapcsán. Mindkét esetben az MSZP Kaposvári Szervezete kifogásolta, hogy a JOBBIK Kaposvári Alapszervezetének szórólapja az ajánlószelvényeknek kereskedelmi tevékenység folytatására szolgáló helyiségben történő leadására hív fel. Ez a szocialisták szerint tilos, hiszen munkahelyen, munkavégzési kötelezettség teljesítése közben nem gyűjthető ajánlószelvény.

A választási bizottság megállapította, hogy a kifogáshoz nem csatolták a jogszabálysértés bizonyítékait, illetve a kifogás nem tartalmazza a kifogás benyújtójának székhelyét sem. Ezek alapján a bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a beadványt.

Siófokon is panasszal éltek a JOBBIK ellen, ott a fideszes Gruber Attila jelentette be, hogy információi szerint a radikális párt a művelődési központ fénymásolóján sokszorosítja a szórólapjait. Véleménye szerint ez az eljárás a munkahelyi politizálás tilalmába és a pártok közpénzből történő tiltott finanszírozásának szabályaiba ütközik.

A választási bizottság a bizonyítékként beadott szórólapról megállapította, hogy egyik oldalán a kulturális központ hivatalos dokumentumait a másikon a párt választási programjét tartalmazta. Az érintett párttag elismerte, hogy az intézmény selejtezésre váró dokumentumának hátoldalára nyomtatta a programját egyetlen példányban, majd ezt véletlenül a kórházban hagyta, amikor a a beteg gyermekét vitte kezelésre.

Mivel a jobbikos politikus közös megegyezéssel megszüntette munkaviszonyát a kulturális központban, ezért a választési bizottság a panaszos kérelmének az előbb írtak szerint részben adott helyt a jogsértés tényének megállapítása körében, míg részben pedig a jövőre történő eltiltás körében azt megalapozatlannak találta.

NB I-es női röplabda mérkőzés

Címkék: Választás 2010, politika