Több mint 300 millió forintra rúg az az összeg, amellyel a kaposvári és a megyei önkormányzat támogatja egymás feladatainak ellátását. Az együttműködés egyaránt kiterjed turisztikai fejlesztésre, intézményfinanszírozásra és önként vállalt feladatok támogatására. A Megye- Város Egyeztető Fórumon elhangzottakról Szita Károly és Gelencsér Attila tájékoztatta a sajtót hétfőn délután.

A költségvetés összeállításakor évről-évre összeül a Megye- Város Egyeztető Fórum, hogy a résztvevők számba vegyék a közös feladatokat. A bizottság idén nagyon gyorsan és teljes egyetértéssel szavazta meg azokat a támogatásokat, amelyeket Kaposvár nyújt a Somogy megyei önkormányzatnak, illetve azokat is, amelyekben a megye járul hozzá a város feladatinak ellátásához.

- Idén a kötelezően és önként vállalt feladataink finanszírozásán túlmenően egy közös fejlesztésről is szó esett - mondta Szita Károly. - Az már köztudott, hogy Kaposvár pályázatot nyújtott be az Európai Unióhoz egy komplex turisztikai fejlesztés megvalósításáért. Ennek a pályázatnak az egyik eleme a megye kezelésében lévő Rippl-Rónai villa és parkjának teljes megújítása. A beruházás tavasz végén, nyár elején meg is kezdődhet, a fejlesztés 240 millió forintba kerül - tette hozzá a polgármester.

- Az összefogás szükségességéről sokan sokat beszéltek már, mi valóban összefogtunk és példás együttműködést alakítottunk ki, hiszen az önkormányzatiság minden szeletében vannak közös pontok Somogy megyét és Kaposvárt tekintve - hangsúlyozta Gelencsér Attila. A megyei közgyűlés elnöke elmondta: idén a kötelezően ellátandó intézményműködtetésen - gyermekvédelem, könyvtár - és az önként vállalt feladatok - sport, kultúra, művészet - támogatásán kívül a tömbösítés előtt álló kórház energetikai fejlesztése is napirenden van.

Ugyancsak a példás együttműködés jele, hogy Somogy kiterjeszti az egész megyére a kaposvári modell néven híressé vált válságellenes intézkedéscsomag egyik pontját. 2010-ben a megye olyan települések számára nyitja meg pályázati önerő alapját, amelyek elengedik a helyi kisebb vállalkozók iparűzési adóját. Gelencsér Attila azt reméli, hogy ezzel a lépéssel Somogyban is munkahelyek ezreit lehet megmenteni.

Címkék: megye-város közös alap, politika