Az utóbbi hónapokban több településen is megkezdték a kistérségi feladatokat ellátó szakorvosi rendelőintézetek kialakítását. A szakellátó központok legfőbb célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a megfelelő szintű egészségügyi ellátást azokon a településeken is, ahol erre korábban nem volt lehetőség.

A barcsi kistérségi járóbeteg-szakellátó jelenleg nem tud hatékony, minden szakterületre kiterjedő gyógyítást nyújtani. Az épület állapota elavult, 1966-ban épült, azóta nem volt felújítva, nincs akadálymentesítve. A rendelők nem felelnek meg a szakmai minimumkövetelményeknek, az épületgépészet teljes felújításra szorul. Több szakrendelés tartja rendelését egy rendelőben, ami sok esetben a rendelési időt és a kezelt esetszámot is leszűkíti az igényekhez képest. Az épület jelenlegi kialakítása, méretei miatt további bővítése, akadálymentesítése magasabb költséget jelentene, mint egy új építése. Az önkormányzat nem rendelkezik másik olyan épülettel, amely járóbetegellátó intézmény céljából történő átalakítása, felújítása alkalmas lenne.

A műtétre váró betegeket a túlterhelt más kistérségben elhelyezkedő kórházakba kell küldeni, amely során az utazás, a távolság megnehezíti a betegek gyógyulását. Számos műtéti eljárás egynapos sebészeti beavatkozás útján megoldható lenne a barcsi intézményben. A hátrányos helyzetű lakosok ritkábban fordulnak orvoshoz, az utazási költségek, az elhúzódó kezelések miatt.

A közel 600 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt keretében új, 1806,5 négyzetméter alapterületű épület épül, amely ellátja a meglévő épület minden egészségügyi tevékenységhez kapcsolódó feladatát, funkcióját, és még új elemként bővül az egynapos sebészettel és az orvosi ügyelettel. Az új, egyetemes épület teljes körűen akadálymentesítve lesz, és lift is segíti majd a mozgássérültek közlekedését.

Az intézmény földszintjén helyezkedik majd el a pszichiátria, a labor, a fül-orr-gégészet, a belgyógyászat, a sebészet, a röntgen, és az ultrahang. Az emeleten a nőgyógyászat, terhes gondozó, kardiológia, ekg, szemészet, gazdasági iroda, öltözők, teakonyha kap majd helyet. Tekintettel arra, hogy a kistérségben kórház nem működik, így a lakosság jelentős része több mint 20 kilométerre él a legközelebbi kórháztól, az egynapos sebészet keretében megoldható műtéteket itt tervezik ellátni.

Az épületet kialakításában kiemelt figyelmet fordítanak az energiahatékony és környezetkímélő megoldásokra. A kistérségi járóbeteg–ellátó fent említett kapacitásbővítéséhez, módosításához, valamint az egynapos sebészeti ellátás kialakításához kapcsolódóan szakorvosok, asszisztensek felvételére is szükség lesz, így a projekt új munkahelyeket is teremt.

Címkék: politika