A kongresszusi leíratkozások után újra kellett írni a névsor bizonyos blokkjait. Elsőként Kárpáti Zsuzsa, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatója lépett vissza a listától, miután - egyéni körzetben is indulóként - méltatlannak tartotta a 93. helyet. Az előzetes számítások szerint ugyanis leginkább a lista első 75 helyezettjének van esélye parlamenti mandátumhoz jutni. - írja a Népszabadság.

Mint azt a lap írja, a kongresszus kezdésére már csak hatan maradtak: Kunszt Márta, Dér Zsuzsanna, Körösiné Bódi Judit, Vidorné Szabó Györgyi, Juhászné Lévai Katalin és Havas Szófia. Közülük csak utóbbi három volt benne az első százban, a többieket még ennél is hátrébb sorolták. Havas Szófia - aki az MSZP nőtagozatának alelnöke - a Népszabadság kérdésére akkor azt mondta: méltatlannak tartják, hogy szakpolitikusokat hátrébb soroltak a listán; ráadásul a kezdetben megígért teljesítményelv sem látszik érvényesülni a kiválasztásban. Idővel kiderült, hogy Dér Zsuzsanna nem íratkozott le, jelenleg is a 166. helyen szerepel.

A többiek megüresedő pozícióira viszont valóban új neveket írtak: az első száz utolsó helyein kapott helyet például Vadász Mária, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház főigazgatója, Nyúlné Zátonyi Zita kulturális menedzser (a Baranya megyei közgyűlés tagja), illetve Horváth Eszter egyetemi hallgató, a Mesterházy Attila vezette Harmadik Hullám Platform huszonnyolc éves elnökhelyettese. Úgy tudjuk, hogy a póttagok közé került Gráf József agrárminiszter, akit korábban sokan hiányoltak az országos lista egyik szimbolikus helyéről.

Forrás: Népszabadság

Címkék: választás 2010, lista, MSZP, politika