Szita Károly a Kapos Tv február 4-i hírműsorában Kaposvár hitelállományaként 13 milliárd forintot nevezett meg. Ezzel szemben a valóság az, hogy a város teljes adósságállománya a kötelezettség és kezességvállalásokkal együtt 30 milliárd forintot meghaladó, a polgármester által említett 13 milliárd forint csak az eddig igénybe vett hitelek tőketartozása.

A 30 milliárdot meghaladó teljes adósságállomány egy kaposvári lakosra vetítve a decemberi adatok alapján körülbelül 480 ezer forintot. 2010-ben a városnak közel 1,2 milliárd forintot kell törlesztenie, míg ez az összeg 2011-től várhatóan 1,8 milliárd forintot 2012-ben már 2 milliárd forintot meghaladó lesz ez az összeg.

Az adósságállomány mögött nemcsak az uniós támogatással megvalósuló fejlesztések érdekében felvett 9 milliárdos hitelkeret és az 5,2 milliárd forintos kötvénykibocsátás van, hanem az olyan fejlesztések is, mint a jégcsarnok és az élményfürdő. Az előbbire évente 44,5 millió forintot, míg az utóbbira 120 milliót fordít a város. Ezekhez az összegekhez társul még az említett intézmények veszteségének finanszírozása is, amely eddig évente 60 és 100 millió forint közötti összeget jelentett.

A város mindennemű költekezésének az alapja az az erőfeszítés, amelyet a város lakói, intézményei és dolgozói vállalnak annak érdekében, hogy a város talpon maradjon. Megérdemlik a város döntéshozói részéről az őszinteséget!

Kaposvár, 2010. február 8.

Jurmann Béla Pintér Attila

tanácsnok tanácsnok

Címkék: politika