Humwee Afganisztánban

Fotó: honvedelem.hu

Támadás érte a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját Pol-e Khomritól mintegy 80 kilométerre délkeletre február 7-én. Egy magyar katona súlyosan, egy pedig könnyebben sérült meg. A helyi biztonsági erők őrizetbe vették a két támadót.

A konvoj négy Humvee páncélozott terepjáróból állt. A támadás során az ellenállók két RPG gránátot lőttek a járőroszlopra, melyek közül az egyik eltalálta az oszlopban haladó második jármű jobb első, páncélozott ablakát. Az ablak felfogta a robbanást, de a keletkezett repeszek sérüléseket okoztak: a támadás következtében a jármű parancsnoka, egy százados bal karján artériás vérzést, fején és karján repeszsérüléseket szenvedett; a másik sérült a jármű vezetője, egy szerződéses tizedes, akinek bal karját és a fejét érték a repeszek - írja a honvedelem.hu.

Mindketten eszméletüknél maradtak, az egészségügyi személyzet azonnal megkezdte az ellátásukat és helikopteres segítséget kértek. A német katonai kórházban a századost megműtötték, állapota stabil. A csoport többi tagja biztonságosan visszaért az MH PRT táborába; a megtámadott jármű is a saját kerekén érkezett vissza Pol-e Khomriba.

Címkék: politika