Gyenesei - Dávid

Az elmúlt hónapokban több jelöltállításra készülő párt kereste meg a SOMOGYÉRT-et. Közülük csak az MDF-nél találtunk olyan értékeket, amelyek egy esetleges együttműködés alapjául szolgálhattak volna. Ezért kezdődhettek meg az egyeztetések.

Azt, hogy szervezetként senkivel nem kötünk választási szövetséget már korábban eldöntöttük, ezen nem kívántunk változtatni.

A tárgyalások során négy egyéni képviselőjelöltünk, közülük is elsősorban dr. Gyenesei István (jelenleg is SOMOGYÉRT-es országgyűlési képviselő) dr. Bollók Sándor és Kövér István MDF-es támogatása illetve jelölése, valamint az MDF megyei és országos listájának jelöltjeinkkel való megerősítése adta a lehetséges alternatívákat. De a korábbi híradásokkal ellentétben megállapodásra nem került sor.

A megbeszéléseken döntően az MDF elsőszámú országos vezetői vettek részt, korrekt és elfogadható elképzeléssel, bevonva az MDF helyi vezetőit. Az MDF somogyi vezetésének megosztottsága és bizonytalansága végig érezhető volt. Szándékukat néhány személy egyéni akciói miatt hivatalosan mindezideig nem fogalmazták meg, nem döntöttek álláspontjukról.

A SOMOGYÉRT egységes és határozott volt az elfogadható alternatívákat illetően. Mivel azonban elkezdődött a választási kampány és a mi képviselőink pontos, jóváhagyott ütemezéssel és programmal rendelkeznek, tovább nem várhattunk és ez a helyzet átértékelésére késztetett bennünket.

A jelöltállító Somogyért Szövetség január 27-i (tegnapi) testületi ülésén megköszönve az MDF felkérését, teljes egyhangúsággal ellenszavazat és tartózkodás nélkül kinyilvánította, hogy jelöltjei kizárólag a SOMOGYÉRT színeiben kívánnak részt venni az országgyűlési választásokon. A Somogyért Egyesület egységét így őrizhetjük meg és erősíthetjük tovább. De kötelez bennünket 15 éves múltunk is.

Iharosi István a Somogyért Szövetség elnöke: „Döntésünket alapvetően befolyásolta, hogy míg a kezdeti megbeszéléseken egy tiszta értéket hordozó MDF-el találkoztunk, az SZDSZ maradványainak megjelenése és stílusa számunkra partiképtelenné tette az MDF-et. Az SZDSZ helyi politikusai elfogadhatatlan módon már idő előtt el akarták osztani, illetve megkérdőjelezni azt, amit két másik szuverén szervezet még létre sem hozott.”

Dr. Gyenesei István a Somogyért Egyesület elnöke a SOMOGYÉRT országgyűlési képviselője: „A SOMOGYÉRT nemcsak a helyi, de a nagypolitikában is pozitív szereplő kíván maradni. Számunkra, számomra különösen zavaró, elfogadhatatlan volt az elmúlt napokban ismertté vált MDF programtervezet önkormányzatokra, nyugdíjrendszerre és az adóemelésre vonatkozó részei.

Sajnálom, hogy így alakult, mert az ország érdekében az MDF többségében korrekt politikusával együtt lehetett volna működni, de néhány inkorrekt ember idő előtt tönkretette ezt a formálódó kapcsolatot.”

 

Kaposvár, 2010. január 28.

 

Somogyért Szövetség

 

Somogyért Egyesület

Megkérdeztük az MDF-et is, hogy miként reagálnak a Somogyért döntésére, ám csak Rózsahegyi Pétert értük el telefonon. Megtudtuk tőle, hogy Mészáros Ákos, az MDF alelnöke külföldön tartózkodik, így csak a pénteki nap folyamán tud nyilatkozni. Mások nem nyilatkoztak a párttól.

Címkék: Dávid Ibolya, Somogyért, pártok, Gyenesei István, szövetség, választás, politika