MSZP

Kaposvárra érkezett csütörtökön az MSZP országos konferenciasorozata. A somogyi megyeszékhelyen a vidékfejlesztés és a mezőgazdaság volt a téma. A több mint 100 érdeklődő szaktekintélyek véleményét is meghallgathatta.

Ha nem csatlakoztunk volna az unióhoz, a magyar mezőgazdaság teljesen összeroppant volna - mondta csütörtökön Horn Péter akadémikus. Addig pedig nem is lehet versenyképes, amíg a támogatások teszik jövedelmezővé. Szerinte az agrárium túlpolitizált. A Prima Primissima Díjas egyetemi tanár a téma kapcsán Glatz Ferenc történészt idézte.

- A magyar mezőgazdaság II. világháború utáni világsikere annak volt tulajdonítható, hogy megszabadították a politikai béklyói alól, és ezért futott föl egy nagyon nehéz politikai helyzetben - fogalmazott Horn Péter. - Szerintem ez megint be fog következni, de még 10-15 év kell hozzá, és megint meg kell tanulni a szereplőknek szövetkezni, mert egy magányos farmernek a világon mindenhol vége van.

Az MSZP országjáró tudományos előadássorozata csütörtökön Kaposváron ért véget. A párt elnöke szerint érdemes a vidékre több figyelmet fordítani.

Lendvai Ildikó szerint éppen falun jelenthet legtöbbet, ha munkaviszonynak számít az, hogy a beteg szülőket ápolja valaki ápolási díjon. Ha munkahelyet lehet létesíteni azzal, hogy egy kismama a szomszéd gyerekre is vigyáz, és ha folyatódik a közhasznú lehetőséget biztosító "Út a munkához" program.

Az MSZP ezen kívül kezdeményezné, hogy a külföldiek jövőre még ne vehessenek földet Magyarországon.

Címkék: Lendvai, Lamperth Mónika, MSZP, kampány, politika