A képzés célja, hogy a Parlament által elfogadott Idősügyi Nemzeti Stratégiát és az abban megfogalmazott új, időspolitikai szemléletet a társadalom széles körével megismertesse. Ennek érdekében első lépésként közel 4500 olyan idős vagy idősekkel foglalkozó egyén oktatása kezdődik meg, akik szűkebb környezetük meghatározó személyiségei, így a megszerzett tudást továbbadhatják közösségük tagjainak.

 

Az Idősek Akadémiája országos hálózatként minden régió minden megyéjében, összesen 22 helyszínen indít képzéseket, megyénként jellemzően 200 fő részvételével.

Képzés indul: Budapesten 2 helyszínen, Monoron, Tatabányán, Veszprémben, Székesfehérváron, Győrön, Zalaegerszegen, Szombathelyen, Pécsen, Kaposváron, Szekszárdon, Szegeden, Békéscsabán, Kiskunfélegyházán, Makón, Szolnokon, Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon, Egerben és Salgótarjánban.

 

Az Idősek Akadémiája program országszerte egységes tematikára épül, a következő témákat érintve:

        • Bevezetés az Idősügyi Nemzeti Stratégiába

        • Az idősek helyzete ma, Magyarországon

        • Gazdasági aktivitás, foglalkoztatás, öngondoskodás és életúttervezés

        • Nyugdíj és a nyugdíjrendszer fenntarthatósága

        • Szociális szolgáltatások

        • Élethosszig tartó tanulás, fejlődés

        • Társadalmi részvétel és megbecsültség, generációk közötti kapcsolat

        • Esélyegyenlőség, fellépés az ageizmus ellen

        • Egészségi állapot, egészségügyi ellátások, szolgáltatások

        • Mindennapi aktivitás, önmegvalósítás időskorban

        • Aktualitások (idősügy, nyugdíj)

 

A képzéssorozat nyitórendezvényei 2010. január 11-én lesznek Somogy, Borsod-Abaúj Zemplén és Komárom-Esztergom megyékben (Kaposváron, Miskolcon és Tatabányán). A program várhatóan 2010 márciusában zárul.

 

Az Idősügyi Nemzeti Stratégia ősszel került a Parlament által elfogadásra, 323 igen szavazattal, 81/2009 (X.2.) számú határozatban. A dokumentum az idősügy jelenlegi helyzetéből kiindulva, 25 éves távlatban határozza meg a korszerű időspolitika irányát és az ahhoz szükséges fejlesztési területeket. A Stratégia állami, társadalmi, politikai és egyéni szinten határozza meg a fejlesztendő területeket, a benne foglaltak megvalósítása a társadalom valamennyi csoportját érinti – a fiataloktól a nagyon idősekig.

A Stratégiában foglaltak komplex gyakorlati végrehajtását 2010-től lehet megkezdeni – cselekvési tervek kidolgozásával,  melyhez elengedhetetlen az idősek véleményének, az idősellátáshoz kapcsolódó gyakorlati szakemberek tudásának illetve a meglévő hazai és adaptálható külföldi „jó gyakorlatok” figyelembevétele mégpedig annak érdekében, hogy a Stratégiában megfogalmazott irányelvek a gyakorlat terén is alkalmazhatók legyenek.

 

A 2034-re kitűzött célok eléréséhez szükséges cselekvési tervek előkészítésében az Idősek Akadémiája hallgatói is szerephez jutnak.

Címkék: politika