Radiátor

Továbbra sem értjük Szita Károly, Kaposvár első emberének magatartását. Panellakók Érdekvédelmi Közössége Egyesület, valamint Dr. Lamperth Mónika Kaposvár országgyűlési képviselőjének közös kezdeményezése kapcsán Szita Károly polgármestertől érdemi válasz még mindig nem érkezett. Mint ismeretes, a távfűtés hődíjának legkésőbb 2010.01.01.-től kezdődő, 20%-os és ezen belül az alapdíj lakásonkénti havi átlagos 1.500.- forinttal történő csökkentése a tét.

Polgármester úr a válaszadás lehetőségét számunkra érthetetlen módón átadta a Kaposvári Vagyonkezelő igazgatójának, Komáromi Attila úrnak. Számunkra ez a lépés azért érthetetlen, mivel valamennyi közszolgáltatás díjának jövő évi alakulásáról december első hetében a közgyűlést megelőzve a polgármester úr lelkesen nyilatkozott. Ezek szerint már nem érzi magáénak az ügyet. Vagy csak egy újabb PR-kampány készül a távhő ügyében a háttérben, ezért nem ér rá most a polgármester?

Furcsának tartjuk, hogy sem a decemberi, sem az azt megelőző, egyébként munkaterv szerinti, novemberi közgyűlésre nem került előterjesztésre a díjcsökkentés kérdése. Egyesületünk 2009. november 2-től kezdődően aláírásgyűjtési akciót indított kezdeményezése nyomatékosítására. Akciónkat a novemberi közgyűlést megelőző napokban zártuk le. A jelzett időszak alatt több mint 1500 ember – melyből 80% háztartásnak tekinthető egyben – támogatta aláírásával a díjcsökkentési kezdeményezésünket.

Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik aláírásukkal segítették kezdeményezésünket! Ilyen tömegű lakossági támogatást nem hagyhatunk elveszni, ezért a rendelkezésre álló valamennyi eszközzel érvényt akarunk szerezni követelésünknek. Polgármester úr ezeknek a kaposvári embereknek a véleményét veszi semmibe a témában tanúsított halogató magatartásával, pedig ő az, aki nap mint nap versenyt folytat önmagával, hogy minél többször ki tudja jelenteni: ő Kaposvárt, a kaposvári emberekkel „építi”. Ha ezt komolyan gondolja, akkor nem tehet mást, mint azt, hogy figyelembe veszi a kezdeményezést és támogatja azt.
Mindezekre tekintettel az MSZP frakció kezdeményezi a kaposvári közgyűlés rendkívüli összehívását, hogy a kaposvári lakosokat tovább már ne tartsuk bizonytalanságban. Ez az egyetlen, a közgyűlés díjmegállapító hatáskörébe tartozó közszolgáltatás, amelynek 2010-es díja még nem ismert.

Néhány észrevétel a Vagyonkezelő Igazgatójának levelére. A M.E.H. közzétette tájékoztató jelleggel a 2010.01.01-től érvényes egyetemes gázdíj mértékét. Ez az akadály tehát elhárult. Az a szolgáltatói magatartás, hogy a szolgáltatással kapcsolatban felmerülő indokolt költségeket megtérítő díjak kerüljenek megállapításra, igen szép törekvés. Ugyanakkor a polgármester úr által közölt több mint félmilliárd forint, melyet a többi közszolgáltató ár- és díjemelés elmaradásából fakadó vesztességek finanszírozására fordít jövőre a város a távhődíj esetében, miért nem működtethető?
Azaz a díjcsökkentésből esetlegesen keletkező veszteség finanszírozását is felvállalhatja a város. Hivatkozik az igazgató úr a lépcsőházi hőmennyiségmérés feltételeinek általuk történt megteremtésére. Ez a lakóközösségek 50%-os költségátvállalásával megkérdezésük nélkül közel öt-hat éve történt.

Ez a lépés egyébként a lakossági panaszok lakóközösségen belüli problémává történő átalakításáról is szólt. Az a megfogalmazás pedig, melyben a panelprogram támogatását, mint eredményt jeleníti meg, kíváncsivá teszi az embert, hogy ez miben is nyilvánul mindez meg? Tudomásunk szerint sem anyagi, sem pénzügyi vonatkozású támogatásban nem részesít egyetlen lakóközösséget sem a szolgáltató. Szórólapunkban szereplő városok távfűtési díjainak összehasonlításából levont következtetése, illetve magyarázata sem helytálló. Mindebből világosan kiderül, nincs ok a további várakozásra!

Kaposvár, 2009. december 16.

 

Pintér Attila, frakcióvezető

Jurmann Béla, a PÉK elnöke

Címkék: politika