Egymás után érkeznek a felajánlások a Kaposvári Református Gyülekezeti Házba. Volt aki több 10 kilogramm lisztet hozott vagy egy nagybevásárlással támogatta a rászorulókat. A helyi közösség évek óta jó kapcsolatban áll a Kárpátalján élőkkel. Most is egyeztettek velük, hogy mire van leginkább szükségük.  

"Egyeztetve az ottani egyházkerület gondnokával Nagy Bélával azt kérték tőlünk, hogy amennyiben tudunk tartós élelmiszerek elszállításában segétkezzünk. Sajnos ezeket mi nem tudjuk átvinni a határon, de a határ innenső oldalán az utolsó településen olyan raktárakat tartanak fenn, ahova ezeket elhelyezhetjük. Itt rövid időn belül ők át tudják szállítani" - válaszolta kérdésünkre Dr. Petró László, református lelkipásztor. 

A magyarországi segélyszervezetek és egyházak úgy számolnak: tömegek hagyhatják el Kárpátalját az orosz-ukrán konfliktus miatt.

"A határt lezárták, így nagyon nehezen tudnak átjutni, illetve  a hadköteles korúak a 18 és 50 év közöttiek egyáltalán nem léphetik át a határt. Tartanak annak a helyzetnek a kialakulásától, hogy szinte minden cselekvőképes magyart el fognak vinni és behívnak sorkatonai szolgálatra. De a fő problémát az jelenti, hogy a felsőbb régiókból Kijevből óriási tömegek iondulnak meg délre és délnyugatra. És az egyházkerület által fenntartott intézmények, kollégium gyakorlatilag megteltek, olyanokkal akik Ukrajna északi vidékeiről származnak. Az ő ellátásukról is van szó" - tette hozzá a lelkipásztor.   

Az Ökumenikus Segélyszervezet is nagyszabású gyűjtést szervez.

"Az adományvonalon, a 1353-as telefonszámon 250 forinttal lehet támogatni a segélyszervezet munkáját. Nagyobb összeget pedig a segélyszerevzet honlapján lehet adományozni. Illeve tartós élelmsizerrel tudnak hozzájárulni a segélyszerevzet munkájához" - tette hozzá Bacza Barbara, az Ökumenikus Segélyszervezet Biztos Kezdet Gyerekház kaposvári központvezetője.

A bajba jutottakon Kaposvár is igyekszik segíteni. Szita Károly polgármester kérdésünkre elmondta: az önkormányzat első körben egymillió forinttal járul hozzá az adománygyűjtéshez.    

Címkék: Ukrajna, Ökumenikus Segélyszervezet, háború, olvasóink kérdezték