Az általános iskolák részleges újranyitására tekintettel a vonat- és autóbusz-közlekedésben visszaáll a tanítási időszakban érvényes menetrend április 19-től. Az alsó tagozatos diákok a hónap fennmaradó részében diákigazolványuk felmutatásával, jegy- vagy bérlet megváltása nélkül utazhatnak a MÁV-Volán-csoport járatain. Az áprilisi havi és az április II. félhavi helyközi tanulóbérletek kezelési költség nélkül visszaválthatók.

Április 19-től újraindul a jelenléti oktatás az általános iskolák alsó tagozatán, a helyközi autóbuszközlekedésben hétfőtől alapvetően, bizonyos területi kivételekkel visszaáll az iskolai időszaki menetrend, és - a megrendelő önkormányzatok döntésétől függően - a helyi járatok többsége is a tanítási napokon érvényben lévő menetrend szerint közlekedik. A járványhelyzet miatt bevezetett online oktatási időszak alatt több vasútvonalon is módosult a menetrend, április 19-től azonban itt is visszaáll az eredeti menetrend, valamennyi vonat a megszokott rendben közlekedik.

Az alsó tagozatos diákok április 19-től április 30-ig érvényes diákigazolványuk vagy az azt helyettesítő (QR kóddal ellátott) ’Igazolásuk’ felmutatásával, jegy vagy bérlet megváltása nélkül utazhatnak a helyközi közösségi közlekedésben. A MÁV-HÉV járatain ez csak a Budapesten kívüli vonalszakaszokat jelenti. A korábban megvásárolt, április havi vagy április második felére érvényes félhavi, vagy legkorábban 2021. április 19-i kezdő érvényességű 30 napos helyközi tanuló bérletet kezelési költség felszámítása nélkül térítik vissza a társaságok, amennyiben az erre vonatkozó igényt legkésőbb április 26-ig benyújtják. A Volánbusz ezen visszaváltási feltételeket - önkormányzati döntéstől függően - kiterjesztheti a helyi tanulóbérletekre is.

A MÁV-Volán-csoport eközben tovább bővíti a jegy- és bérletváltási lehetőségeket. Április 15-től már a Volánbusz április II. félhavi, legfeljebb 60 km-re érvényes helyközi autóbuszbérletei is megvásárolhatók a MÁV-START pénztáraiban, országszerte közel 300 helyszínen.

Vasúttársaság a sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében kéri, részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket, a MÁV applikációt és a megújult Elvira szolgáltatásait, továbbá a jegykiadó automatákat. Az autóbuszjegyek és -bérletek megvásárolhatók a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásban és társalkalmazásaiban, egyes települések helyi díjtermékei pedig a MÁV mobilalkalmazásban és vasútállomások jegypénztáraiban is elérhetők.

A közlekedési társaságok arra kérik utasaikat, hogy az értékesítési csatornák széles körét kihasználva, lehetőség szerint elővételben váltsák meg menetjegyüket, bérletüket. A Volánbusz járatain az autóbusz-vezetői jegyértékesítés és az első ajtós felszállás továbbra is szünetel, az autóbuszokon nem lehet menetjegyet és bérletet vásárolni!

A szolgáltatók azt is kérik: tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket! Ne feledjék, hogy a közlekedési járműveken, az állomásokon és megállóhelyeken továbbra is kötelező az orr és a száj maszkkal történő eltakarása!

Címkék: alsós, diákigazolvány, MÁV, díjmentes, Volán, járat, utazás, ingyenes, busz, vonat, olvasóink kérdezték