Az utazási feltételek a járványügyi helyzethez és a kormányzati intézkedésekhez igazodnak. A társaság bizakodva tekint a 2021-es balatoni szezon elé, a tradíció és modernizáció jegyében nagyszabású programsorozattal, látványos aktivitásokkal, felújított hajókkal ünnepli a balatoni hajózás 175. jubileumát - írja oldalán a BAHART.

A 175. személyhajózási szezon kezdetével az év minden napján üzemelő kompszolgáltatás mellett, április 3-tól hétvégente már hajóval is felkereshetők lesznek a Balaton leglátogatottabb települései, több kikötőben a sétahajózás is elérhetővé válik. A Balaton két partját összekötő kirándulójáratok az áprilisi hétvégéken napi 4 alkalommal közlekednek majd Siófok-Balatonfüred-Tihany és Fonyód-Badacsony útvonalakon, emellett Siófokon, Balatonfüreden, Badacsonyban és Keszthelyen elindulnak a sétahajók is a húsvéti hétvégétől. Májustól újabb kikötők kapcsolódnak be, a hét valamennyi napján.  A kedvelt programhajók a nyári főszezonban lesznek elérhetőek.

Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György

Számos újdonságot is hoz a jubileumi hajózási szezon. Több hajón megújultak a külső és belső burkolatok, a bútorzat és a büfétér. A hajókon található utastájékoztató eszközökön a balatoni hajózás 175 éves történelmét és a Balaton-parti települések látnivalóit, szolgáltatásait bemutató kisfilmeket ismerhetnek meg az utazók.

A települések közötti hajójáratokon gyereksarok várja a családosokat a járványügyi szabályok enyhülését követően. Az idei hajózási főidényre megújul a társaság honlapja, amely mobileszközökön is könnyen kezelhető lesz.

A BAHART méltóképpen szeretné megünnepelni a balatoni hajózás 175. évfordulóját, így színes rendezvényekkel, közönségeseményekkel, akciókkal, nyereményjátékokkal és a tradíciók előtt tisztelgő eseményekkel készül, amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi.

Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György

A BAHART hajóin is érvényben vannak járványügyi szabályok, melyek a következők:

  • A hajók zárt és nyitott utastereiben, fedélzeti részein, valamint a kikötők területén kötelező az orrot és szájat eltakaró szájmaszk viselése, ennek hiányában a pénztárosok megtagadhatják a jegykiadást, a személyzet pedig a hajóra történő felszállást. Szájmaszkot a pénztárakban nem árusítanak.
  • Az egymástól számított 1,5 méteres távolságot a kikötőben, a pénztáraknál és a hajók fedélzetén is – az egy háztartásban élők kivételével – be kell tartani.
  • A hajókon szállítható utasok száma korlátozott, hogy a távolságtartás feltételei biztosítottak legyenek.
  • A megváltott menetjegyek kizárólag a jegyen szereplő, adott időpontra szóló utazásnál használhatók fel, ugyanazon útvonalon korábbi vagy későbbi járatra nem érvényesek. Ez az utasok számának tervezhetősége miatt fontos.
  • A települések között közlekedő menetrendi járatokra javasolt retúrjegyek vásárlása, az ismételt pénztári sorban állás elkerülése érdekében.
  • A BAHART arra kéri utasait, lehetőleg kerüljék a készpénzes fizetést, ezzel is növelve a biztonságot.
  • Az érvényben lévő járványügyi előírásoknak megfelelően a hajókon a büfészolgáltatás egyelőre nem elérhető, amint a szabályozás lehetővé teszi megnyitnak a hajóbüfék.

Igazodva a kormány járványügyi intézkedéseihez, az este nyolc órai hazaérkezési szabályhoz, a kompjáratok április 2-től továbbra is Szántódrévből 6.40-18.40 óra között, Tihanyrévből 7:00-19:00 óra között 40 percenként indulnak.

Címkék: Balatoni hajózás, BAHART, elindult, jubileum, szezon, olvasóink kérdezték