A katolikus templomokat továbbra sem zárják be, nyilvános istentiszteleteket is lehet tartani, de a megyés püspökök felmentést adnak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól - tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint "a koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk."

Mint írták, nyilvános istentiszteletek csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban végezhetők, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására. Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyés püspök, ha úgy ítéli meg, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. Ezt a felmentést a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megyés püspökei megadják. A húsvéti szertartásokról a testület később dönt.

maszkos mise

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) azonban máshogy határozott a nyilvános istentiszteletekkel kapcsolatban. Az egyház püspöki tanácsa ugyanis a nyilvános istentiszteletek szüneteltetését javasolja - írják közleményükben.

Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke, Kondor Péter és Szemerei János püspökök közös levelükben azt írták: 2021 böjti időszakában egyre növekvő reménységgel várták a találkozás lehetőségét. A jelenlegi súlyos járványügyi helyzetben mégis azt javasolják a gyülekezeteknek, hogy virágvasárnapig ne tartsanak személyes jelenléttel istentiszteletet, sem hétközi gyülekezeti alkalmat.

Az ajánlás hétfőn lép érvénybe, a püspöki tanács fokozott elővigyázatosságra kéri azokat a gyülekezeteket, ahol most vasárnap még megtartják az istentiszteleteket. A püspökök reményüket fejezték ki, hogy mivel az oltás folyamata felgyorsult, hamarosan újra együtt lehetnek a "gyülekezet közösségében". Egyúttal mindenkit arra biztattak, hogy regisztráljon és éljen az oltás lehetőségével.

A református egyház is meghozta a helyzetre vonatkozó döntést péntek délután. Hétfőtől szüneteltetik a nyilvános istentiszteleteket és a gyülekezeti alkalmakat a református templomokban - erről határozott a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnökségi tanácsa.

A határozat szerint március 8. és 26. között minden személyes jelenléttel járó istentisztelet, gyülekezeti alkalom és összejövetel szünetel. A zsinat elnökségi tanácsa azt javasolja a gyülekezeteknek, hogy digitális eszközök segítségével tartsanak istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat. Arra kérnek minden lelkipásztort és presbitériumot, hogy "ebben a rendkívüli helyzetben is találjanak módot a bajba jutottak, betegek és magányosok lelki támogatására, és nyújtsanak segítséget az erre rászorulóknak".

A nagyheti és húsvéti istentiszteletek rendjéről március 26-án dönt az egyház vezetése.

Címkék: istentisztelet, evangélikus, mise, református, katolikus, olvasóink kérdezték