A koronavírus-járvány harmadik hullámára tekintettel - a magyar állampolgárok életének és egészségének megóvása érdekében - a kormány március 15-én 24 óráig meghosszabbította az ország schengeni belső határszakaszán ideiglenesen bevezetett határforgalom-ellenőrzést és határőrizeti feladatokat - közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a testület hétfői online sajtótájékoztatóján.

Kiss Róbert elmondta, immár hat hónapja állították vissza ideiglenesen a határellenőrzést és ezen időszak alatt nemzetközi tranzitálási céllal összesen 627 438 járműszerelvény lépett be az ország területére, ezek közül 478 027 tehergépkocsi magyarországi úticéllal.

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt a napi adatokról és a várható tendenciákról is. "Nehéz hetek várnak ránk, soha nem kellett annyira komolyan venni a járványt, mint most." A tisztifőorvos arra számít, hogy a következő napokban, hetekben még további jelentős emelkedés lesz a fertőzöttek, elhunytak és kórházban kezeltek számában. Ezt mutatják a szennyvíz-vizsgálati adatok is.

Müller Cecília ennek kapcsán elmondta, hogy nem zárják ki, hogy további intézkedések bevezetésére lesz szükség, megemlítette példaként a digitális oktatásra való teljes átállást. Az iskolák és a plázák ideiglenes bezárását két napja már felvetette Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Címkék: határellenőrzés, korlátozás, sajtótájékoztató, operatív törzs, olvasóink kérdezték