"Január elsejével jelentet meg az a polgármesteri rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy 500 kilóról, egy tonnára emeljük az építési törmelékek ingyenes beszállítását a kaposvári hulladéklerakó telepre" - tájékoztatott péntek reggeli rádióinterjújában Szita Károly. Kaposvár polgármestere azt is elmondta: tavaly kétezer ember élt a lehetőséggel, ők 995 tonna törmeléket adtak le.

A ma bejelentett intézkedés hatására várhatóan még többen, még több sittet adnak majd le, így remélhető, hogy az árokparta hordott szemét mennyisége viszont csökkenni fog: "Ez az intézkedés azt a célt szolgálja, hogy a bontott tégla, a beton és minden egyéb építési törmelék ne az út szélén landoljon, hanem rendezett körülmények között kerüljön a hulladéklerakó telepre. Így Kaposvár tartósan a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű program mintavárosa maradhat. Ehhez pedig az is kell, hogy megszűnjenek az illegális hulladéklerakók!"

A szolgáltató ugyanakkor arra is kéri a lakosságot, hogy az erősen szennyezett, akár fokozottan veszélyes anyagot is tartalmazó építési törmelékek esetén a leadás előtt tájékozódjanak a Kaposvári INERT Hulladékkezelő és Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatán.

A kommunális és veszélyes hulladékot is fogadó dombóvári úti telephelynek az elmúlt évben több mint 14 ezer látogatója volt, ahova összesen 1 803 508 kg hulladék került, azonban még mindig sokan szállítottak ide kevert építési hulladékot is. A legtöbben lomot (638 578 kg) vittek a hulladékudvarba, valamint biológiailag lebomló hulladékot, de akadt veszélyes elektronikai hulladék is, csaknem 100 000 kg.

A hulladékkezelő központban elsősorban a háztartásban elkülönítetten gyűjtött másodnyersanyagok, így papír-, műanyag-, fém-, üveg-, és zöldhulladékok adhatók le. Lehetőség van továbbá a lakossági veszélyes hulladékok (szárazelem, akkumulátor, elektronikai berendezés, fénycső, izzó, fáradt olaj, stb.) háztartási mennyiségű térítésmentes beszállítására azon lakosoknak, akik nem rendelkeznek közszolgáltatói díjhátralékkal.

Címkék: törmelék, inert, sitt, hulladéklerakó, bontás, térítésmentes, építés, illegális, ingyenes, szemét, Kaposvár, hulladék, olvasóink kérdezték