Vasárnaptól lép életbe a MÁV-START és a Volánbusz 2020/2021-es menetrendje, amelynek keretében mintegy harminc vasútvonalon lép életbe valamilyen változás. Sok vasútvonalon csúcsidőben az eddigieknél több és gyorsabb vonat közlekedik a pálya- és járműfejlesztések eredményeként. A számos országos fejlesztés közül a somogyi vonatkozásuakat szedtük most össze.

A Dunántúlon a nagyvárosok közötti közlekedést, illetve a Balaton elérését az új Helikon InterRégió vonatok szolgálják vasárnaptól, melyek Győr–Celldömölk–Keszthely–Fonyód–Kaposvár útvonalon egész nap kétóránként közlekednek.

Budapest és Nagykanizsa között a Balaton déli partján húzódó vonalon két óránként járnak majd az InterCity vonatok. Az újításokról részletes térképet is készített a MÁV:

máv menetrend

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója mérföldkőnek nevezte a december 13-i menetrendváltást, mert az új menetrend már a MÁV és a Volánbusz egységes stratégiai irányítása által elérni kívánt céloknak megfelelően készült. A közúti-vasúti közösségi közlekedési szolgáltatást összehangoltan és fenntartható módon kell biztosítani, úgy, hogy az vonzóbbá és versenyképesebbé váljon. Az integráció célja az egységes menetrend, egységes utastájékoztatás, egységes jegyértékesítés megteremtése. A közösségi közlekedés egy rendszer, ennek szerves része a helyközi és a helyi közlekedés, ezért ezek összekapcsolása kiemelten fontos. A versenyképes, modern és összehangolt közösségi közlekedés megteremtéséhez a következő években mindenképpen szükségesek a fejlesztések, a járműpark és a pályahálózat felújítása. A végső cél a tarifaközösség megteremtése 2022-re, a megbízhatóbb, kényelmesebb és olcsóbb utazások biztosítása érdekében.

Címkék: somogy, MÁV, menetrend, fejlesztés, olvasóink kérdezték