A vasúti és közúti közösségi közlekedési szolgáltatók már augusztus 27-től elfogadják helyközi járataikon a szeptemberi dolgozó- és tanulóbérleteket - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-t.

A tárca a tanév fennakadásmentes indítása érdekében terjesztette ki öt nappal a szeptemberi havi és első félhavi bérletek érvényességét.
Az intézkedés nyomán csökkennek a pénztári várakozási idők, illetve a diákok mentesülhetnek az iskolakezdéshez kapcsolódó, augusztus végén esedékes ügyintézés miatt szükséges utazások többletköltségei alól is - tették hozzá.

Emlékeztettek arra, hogy a ITM kérése alapján a helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók a veszélyhelyzet megszüntetését követő 180. napig elfogadják a közszolgáltatási utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, lejárt hivatalos okmányokat.

A diákigazolványok esetében a hosszabbítás legfeljebb december közepéig szól, hiszen az ősszel újranyíló intézményekben a tanulók, hallgatók már hozzájuthatnak majd az okmányokhoz, érvényesíttethetik azokat - tartalmazza a közlemény.

Ugyanakkor a tárca nyomatékosan felhívja a tavasszal digitális oktatásban tanuló diákok, a felsőoktatási intézménylátogatási tilalomban érintett hallgatók figyelmét, hogy a tömegközlekedési járatokon kötelező a szájat és az orrot is eltakaró maszkot, sálat vagy kendőt használniuk.

Címkék: érvényes, helyközi, busz, bérlet, vasút, olvasóink kérdezték