Júliust írunk és ilyenkor természetesen nem látni füstölgő kéményeket, mégis érdemes már most, a nyári időszakot kihasználva előkészülni a hidegebb időre és a fűtési szezonra. Annál is inkább, mert a koszos, megrongálódott, vagy rosszul szerelt kémény balesetveszélyes.

Mindazok, akiknek fontos, hogy tisztább legyen a környezetük, kevesebbet fizessenek a fűtésért, a kémény miatt sohase gyulladjon ki az otthonuk, ne fenyegessen a szén-monoxid-mérgezés veszélye, azok rendszeresen kéményseprő szakemberrel ellenőriztetik és tisztíttatják füstelvezetőjüket.

A kéményben lerakódott korom, kosz, és a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak. Ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, könnyen bekövetkezhet a baj. A balesetek, tragédiák elkerülhetők, ha a fűtésrendszerét és kéményeit a tüzelőberendezés típusától függően mindenki évente vagy kétévente kéményseprő-szakemberrel átnézeti. A kéményseprők a lakosság körében évek óta ingyenesen végzik munkájukat, csak hívni kell őket. Ingyenesen kitakarítják az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik annak szigetelését, tömörségét, külső-belső állapotát, figyelve az esetleg balesetet okozó külső körülményekre – az elszívó-berendezésekre és a modern nyílászárók légbevezetőire. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a rendszer műszaki állapota már nem tökéletes, bőven van idő kijavíttatni vagy kicserélni az elhasználódott részeket a hideg beállta előtt.

A katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területéhez tartozó települések társasházaiba kötelezően és rendszeresen mennek a szakemberek. Ezek a kötelező feladatok idén, a járvány miatt három hónapon át szüneteltek, a szakemberek az ellenőrzéseket most pótolják.

A családi házban élő magánszemélyekhez nem automatikusan érkezik a kéményseprő: immár harmadik éve egyénileg kezdeményezhetik az ilyen ingatlanban élők az időpont-egyeztetést a kéményseprőkkel, így ők a közszolgáltatást az egyéni igényekhez igazítva végzik el. Ez néhány nap átfutási időt igényel, ezért érdemes időben jelezni, ki és mikorra kéri az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Az igénylésről részletesebb információt az alábbi honlapon, az ügyfélszolgálat menüpont alatt talál.

Címkék: korom, kéményseprés, fűtés, olvasóink kérdezték