Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) engedélyével május 6-tól Budapest és Pest megye kivételével újraindulhatnak az országban a közlekedési vizsgák és utánképzések. Az intézkedés a közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti, az első vizsgákat a jövő hétre szervezhetik meg - közölte a tárca az MTI-vel kedden.

Az ITM közleményében felidézi: a minisztérium a járványügyi veszélyhelyzeti intézkedésekhez igazodva március 19-i hatállyal függesztette fel a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. vizsgáztatási és utánképzési tevékenységét. Az elmúlt bő másfél hónapban a vizsgaközpont csak a tárca külön engedélyével, néhány esetben szervezhetett vizsgákat és vizsgálatokat, például leendő mentőgépkocsi-vezetők számára.

A korlátozó intézkedések a védekezés új szakaszában szigorú menetrend szerint, fokozatosan enyhíthetőek. A kijárási korlátozás részleges megszüntetésével összhangban a minisztérium Budapest és Pest megye kivételével május 5-vel visszavonta a felfüggesztésről szóló döntését. Vidéki vizsgaidőpontokat tehát újra lehet igényelni, az első vizsgákat a jövő hétre szervezhetik meg. A vizsgaturizmus megelőzése érdekében az egyes helyszíneken kizárólag azok tehetnek vizsgát, akik életvitelszerűen is az adott településen, megyében élnek, a budapesti és Pest megyei lakosok ebből a célból sem utazhatnak az ország másik részébe - figyelmeztet a tárca.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta: "a vizsgaközpont csak azokat a vizsgákat és utánképzéseket szervezi meg, amelyek helyszínén járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni. A részvétel kötelező feltétele a védőfelszerelés - maszk és kesztyű - viselése. A társaság a veszélyhelyzetre tekintettel, a fertőzési kockázatok mérséklése érdekében rugalmasan kezeli az akár a vizsga napján beérkező lemondásokat is, és ilyen esetben ingyenesen biztosít új időpontot".

A vizsgaközpont az óvintézkedések részeként korlátozni fogja a résztvevők számát is, ami a várakozási idő növekedéséhez vezethet. A társaság vidéki ügyfélszolgálati irodáiban a járványügyi előírások betartásával ismét lehetőség nyílik a személyes ügyintézésre. A budapesti és Pest megyei irodák továbbra is postai és elektronikus úton fogadják a megkereséseket - írják.

Címkék: autóvezetés, vizsga, jogosítvány, olvasóink kérdezték