A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza jövő hét végén lezárul, ezért a kijárási korlátozások helyett új szabályokat fog megalkotni a kormány, és fokozatosan újraindítható lesz az élet - közölte Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjúja alapján az MTI.

A védekezés első szakaszában felkészítették Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére. A második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindulhat az élet Magyarországon - fejtette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta: ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudják védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket. Rájuk vonatkozóan speciális szabályokat kell kigondolni, ezek kialakítása gőzerővel zajlik - tette hozzá a kormányfő.

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor elmondta, hogy speciális szabályok vonatkoznak majd a veszélyeztetettebbekre, mert meg kell védeni az időseket. A kórházi ágyak nagyszabású felszabadítására azért volt szükség, mert a kormány a legrosszabb eshetőségre is fel akart készülni. "Ha az élet újraindításakor a vírus elszabadul, nem tudjuk megállítani, akkor valóban tízezer kórházi ágyra lehet szükség."

Orbán szerint azért kellett felkészíteni az egészségügyi ellátórendszert, hogy ha az ország újraindításakor tömegessé válnak a megbetegedések, ne érje őket váratlanul egy nagyobb betegtömeg.

A nagyvárosokra várható szabályokról közölte: összességében bevált a polgármestereknek adott többletszigorítási lehetőség, ezért most minden hétvégére rendelet ad ki a kormány, hogy ilyen jogokkal ruházza fel a településvezetőket. Május 4. után azonban alapvetően általános szabályokkal kell operálni, de ha egy polgármesternek "speciális" a települése, alkothat majd saját szabályokat - mondta.

 A gazdasági intézkedésekről Orbán Viktor kifejtette: a legnagyobb baj a munkavállalók életében van, ezért minél több munkahelyet kell megmenteni, a megszűnők helyett pedig újakat kell létrehozni. Arról is beszélt, hogy az álláskeresési támogatás 3 hónapig jár, és "most még csak a negyven valahányadik napban vagyunk, tehát ez még ki fog tartani". És bízik abban, hogy "mire ennek a végére érünk", addigra a munkahelymegőrző és -teremtő támogatásokkal a gazdaság fordulatszáma megközelíti a korábbit. Gyors kilábalásra készül - közölte.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: kijárás, Orbán Viktor, rádió, interjú, koronavírus, olvasóink kérdezték