A hatóságok azt javasolják, hogy mindenki csak legális forrásból szerezze be a szilveszteri pirotechnikai eszközöket, mert a feketén árult termékek súlyos baleseteket okozhatnak.

A rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők közös sajtótájékoztatóján felhívták a figyelmet arra, hogy a kapualjakból, csomagtartókból, piacokon árult termékek biztosan nem legális forrásból származnak. Akár sérültek is lehetnek, így súlyos, például csonkolásos baleseteket okozhatnak. Az elmúlt évek legsúlyosabb, maradandó fogyatékossággal járó baleseteit mind olyan termékek okozták, amelyeket az internetről, elsősorban Szlovákiából szereztek be - hívjták fel a figyelmet a hatóságok.

Aki vásárolt pirotechnikai eszközöket, az felhasználásig száraz helyen tárolja, felhasználáskor pedig biztonságos távolságba, legalább 15 méterre el kell távolodni tőlük. Fontos, hogy soha nem szabad gyerekekre bízni ezeket az eszközöket.

tűzijáték petárda

A jogszabályok négy kategóriába sorolják a pirotechnikai eszközöket. Az 1-es és a 2-es kategóriájú termékek egész évben megvásárolhatóak, a 3-as kategóriájúak viszont csak december 28. és 31. között. Ez utóbbiakat csak december 31. 18 óra, illetve január 1. 06 óra között lehet felhasználni. Birtoklásuk illegális az év más időszakában, vagyis azokat az eszközöket, amelyeket nem használnak fel, január 1. után, 5 napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak.

A biztonságos ünneplés érdekében szilveszter éjjelén mintegy kétezer tűzoltó és ötszáz tűzoltóautó fog készenlétben állni, ahogy a mentőszolgálat munkatársai is, akik szilveszter éjjel átlagosan mintegy háromezer riasztást szoktak kapni.

Címkék: szilveszter, tűzijáték, mentő, biztonság, tűzoltó, rendőr, olvasóink kérdezték