"Az ingatlanok vízfogyasztását mérő vízórák a törvényi előírásoknak megfelelően a fogyasztók kezelésében állnak. A vízmérő órák fagy elleni védelméről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodni" - mondta el Boda Balázs a KAVÍZ kft. főmérnöke.

A vízóra aknákban elhelyezett mérőórák abban az esetben védettek az elfagyástól, amennyiben a vízmérő óra akna rendelkezik a szabványnak megfelelő fedlappal, illetve a mérőóra minimum 90 cm mélységben került beépítésre. Amennyiben ezek a feltételek nem állnak fent, abban az esetben fennáll a veszélye annak, hogy egy tartósan hideg időszak alatt a vízmérő órák elfagynak. Ugyanilyen probléma vetődik fel abban az esetben, amennyiben a vízóra alagsori pincében üzemel és a helyiség ablakai nem rendelkeznek kellő védelemmel.

Mindkét esetben amennyiben elfagy a vízmérő óra akkor ennek a költsége a fogyasztókat terheli, bruttó 38.379 Ft.

A téli időszak bekövetkezése előtt szükséges azoknak a vízvételezési helyeknek a víztelenítése is, amelyek a hideg következtében elfagyhatnak. Ez elsősorban a kerti locsolócsapok, illetve a területi öntözőrendszerek. A víztelenítést célszerű a téli időszak beállta előtt elvégezni, mely az ingatlan tulajdonosának feladata.

Címkék: elfagy, vízóra, Kavíz, olvasóink kérdezték