Ismeretlen tettes szombaton felgyújtotta Patkó Bandi fáját. A Barcs és Darány között található 300 éves kocsányos tölgy törzsébe valaki egy mécsest rakott és meggyújtotta - írja Facebook oldalán a Vadász Szó-Tár.

Vadász-Szó-Tár

Barcs egyik nevezetessége Patkó Bandi fája. 300 éves tölgy. Óvták, gondozták, sok ember látogatta mindaddig, amég egy idióta baromnak az jutott az eszébe, hogy mécsest tesz a fába és meggyújtja....

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján beszámolt arról, hogy a tüzet tíz tűzoltónak csaknem 23 óra alatt sikerült teljesen eloltania. A tűzoltók egész éjszaka küzdöttek a kocsányos tölgy belsejében lévő izzással, majd szombaton reggel a fa csonkolása mellett döntöttek a közlekedők biztonsága érdekében.

A fát egy gépjárműfecskendő bevetésével, két vízsugárral oltották a tűzoltók. Az oltáshoz szükséges, körülbelül 30 köbméter vizet egy vízszállító jármű ingajáratban hordta a helyszínre. Az ágak eltávolításához Nagyatádról érkezett emelőkosaras tűzoltógépjármű. Kilenc órán keresztül csak kerülő úton lehetett közlekedni Barcs és Szigetvár között, ugyanis a darabolást teljes útlezárás mellett végezték a tűzoltók.

A beavatkozást a tölgyfa méretein és a füstölésen túl tovább nehezítette, hogy a fa odvában lódarazsak fészkeltek. A tűz keletkezési körülményeinek tisztázása érdekében a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárást indított.


Fotók: Barcs HTPFotók: Barcs HTPFotók: Barcs HTPFotók: Barcs HTPFotók: Barcs HTPFotók: Barcs HTPFotók: Barcs HTPFotók: Barcs HTP
Fotók: Barcs HTP
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A fának Wikipédia oldala is van, ahol leírják, hogy a kocsányos tölgyet 1942-ben nyilvánították védetté, a kétezres évek elején végett mérések a korát pedig 300-400 évesre becsülték. Nevét a térség híres betyárjáról, Patkó Bandiról kapta, a felgyújtása előtt a törzs körkerültete kereken 7 méter volt.

Nézzék meg korábbi videónkat a fáról!

Címkék: felgyújtották, Patkó Bandi, védett, olvasóink kérdezték