Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. Ilyenkor kezdődik a több mint egy hónapos karácsonyi ünnepkör, ami egészen vízkeresztig (jaunár 6.) tart.

Advent eredete a 4. századig, VII. Gergely pápa idejéig nyúlik vissza. Ő volt az, aki négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Maga az advent szó a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Az advent pedig "eljövetelt" jelent - a karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot - írja a Wikipédia.

advent

Az adventi időszak elmaradhatatlan kelléke az adventi koszorú, melyet csupán a 19–20. század óta szokás elkészíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

A mai koszorúkon már csak négy gyertyát szokás elhelyezni, azonban minden gyertyának megvan a maga jelentése. A gyertyák színe a katolikus hagyomány szerint a bűnbánat színét jelképező lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín, mert ez az öröm vasárnapja. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet.

adventi fények

A koszorú mellett ilyenkor szokás elhelyezni a karácsonyi díszítést és világítást is. Kaposvár városában is ma este gyúlnak majd fel az első köztéri díszvilágítások, ami után egészen karácsonyig színes programok és adventi vásár várja a belvárosba látogatókat. A programokról részletesen itt tájékozódhat.

Címkék: Karácsony, programok, advent, olvasóink kérdezték, ünnep, Kaposvár