A nyári szezonban sokan kelnek útra, hogy egy-két hetet valamelyik közeli, vagy éppen távolabbi országban töltsenek. Ilyenkor gyakran viszünk magunkkal némi hazait is és az adott országból emlékként hozunk is valamit. Azonban nem mindenre van lehetőségünk, legyen szó uniós, vagy éppen azon kívüli országról.

- Európai unión belüli országokban a magáncélra vásárolt termékek mozgása szabadon történik, azonban oda kell figyelni arra, hogy vannak bizonyos termékkörök, amelyek korlátozás alá esnek, illetve engedélyhez kötöttek. Ilyenek lehetnek a jövedéki termékek, a sport és vadászfegyverek, valamint a gyógyszerek szállítása is - tudtuk meg Poszovácz Gabriellától, a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferensétől.

Ezeken kívül, ha házi kedvencünket is magunkkal akarjuk vinni, akkor a szállításhoz állatútlevelet kell kiváltani. Engedélyhez kötött az 50 évnél idősebb régiség és az elefántcsontból, korallból készített ékszerek, vagy a kígyóbőr táskák behozatala is.

A részleteket érdemes megnézni az adóhatóság honlapján, az Utastájékoztató fül alatt.

A vámszabályok mellett a biztosításokra is érdemes figyelni. Az előre nem látott kellemetlenségek ugyanis hamar tönkretehetik a nyaralást. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya mellett nem árthat egy kiegészítő biztosítás sem.

- Sokkal bővebb körű az utasbiztosítás, ebben van egészség, baleset rész, poggyász rész, illetve van lehetősége az ügyfeleknek a gépjárműre is, tehát menetképtelenné vált gépjárművet is biztosítani. Eléggé meg tudja nehezíteni a nyaralást ha ilyen probléma lép fel. A nemzetközi kártya megadott kórházakban jó csak, illetve elég alacsony limitekkel működik, tehát mindeképp javasolt az utasbiztosítás megkötése - tette hozzá Forró Istvánné, a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület ügyfélszolgálati referense.

Egy négy tagú családnak már akár 12 ezer forinttól lehet teljeskörű biztosítást kötnie egy hétre, ami elenyésző egy kórházi kezelés, vagy autómentés árához képest.

Címkék: tudnivalók, kisokos, biztosítás, utazás, adóhatóság, nyaralás, olvasóink kérdezték