Télikabát, sapka, sál. Ezekkel próbálták a kaposváriak felvenni a harcot a hirtelen jött hideggel. Míg múlt héten húsz fok volt napközben, addig kedden a fele. A hideg miatt pedig sokan fűtenek is még otthon.

A kaposvári távhőüzemben a napokban 15 százalékkal nőtt meg a fogyasztás az elmúlt héthez képest. A fűtés és melegvíz szolgáltatást május középig garantálják csaknem hétezer lakásban és háromszáz intézményben.

A fűtési időszak szeptember 15-től május 15-ig tart. Ez időszak alatt a távhőszolgáltatók a szolgáltatást kötelesek biztosítani. A mostani időjárás az átlaghőmérsékletekhez képest alacsonyabbak is, ezért is különösen indokolt, hogy teljes gőzzel üzemeljünk - válaszolta kérdésünkre Vida Zotmund, a Kaposvári Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A kertekben sem tesz jót ez a hűvös időjárás. Sok gyümölcsfán már megjelentek a terméskezdemények.

- Virághullást okozhat, levélhullást, ágelszáradást. Ha a növény monilíával fertőzik, akkor azt egy év alatt nehéz kikúrálni, nagyon veszedelmes kórokozó, ezért nagyon fontos felszívódó készítményekkel ellene védekezni - tette hozzá Tóth István, növényvédelmi szakmérnök.

Az előrejelzések szerint a következő napokban átlagosan 2-3 fok lesz napközben. Számítani kell csapadékra és erős északi szélre, ami miatt még inkább hidegebbnek érezzük a napi hőmérsékleteket.

Címkék: vagyonkezelő, melegvíz, fűtés, hideg, tél, olvasóink kérdezték, kaposvár